Reetta Vuokko-Syrjänen katsoo kameraan hymyillen, taustalla harmaata seinää.

Reetta Vuokko-Syrjänen. Kuva: Henrietta Soininen

KirjallisuusKirjoittanut Miia Vistilä

Reetta Vuokko-Syrjäsen tieteisseikkailussa päähenkilö kaappaa kehon ja pakenee elämästään serveriltä

Tarina yllättää muutaman kerran käänteissään ja peilaa selkeästi muttei liian julistavasti aikamme moniulotteisia yhteiskunnallisia eriarvoisuuksia.

Lukuaika: < 1 minuutti

Reetta Vuokko-Syrjäsen tieteisseikkailussa päähenkilö kaappaa kehon ja pakenee elämästään serveriltä

Reetta Vuokko-Syrjänen. Kuva: Henrietta Soininen

Mieli voidaan irrottaa kehosta ja siirtää toiseen kehoon. Kehojen määrää ja kehoissa vietettyä aikaa rajoitetaan, joten osa ihmisistä, mielistä, asuu serverillä ja kuluttaa virtuaalielämyksiä. Rikkailla on varastoissaan monta eri tarkoituksiin muokattua kehoa.

Päähenkilö Kip kaappaa lainakehon ja pakenee elämästään serveriltä. Pitkää elokuvaa tai lyhyehköä tv-sarjaa moninaisine käänteineen muistuttava pakoseikkailu tarjoaa välähdyksiä elämästä fantastisissa kehoissa ja kutkuttavasti kuvattuja miljöitä. Tarina yllättää muutaman kerran käänteissään ja peilaa selkeästi muttei liian julistavasti aikamme moniulotteisia yhteiskunnallisia eriarvoisuuksia. Jos pidät Disneyn uusista Marvel- ja Tähtien sota -tarinoista, pidät tästäkin.

Takakannessa kirjaa mainostetaan rakkaustarinana, mutta Kipin ja toisen päähenkilön, Artistin, suhdetta kuvataan siitä huolimatta varsin toverillisena, kuten perinteinen seikkailukertomusten parivaljakoiden välinen suhde on tavannut olla. Romantiikkaa kaipaavat joutuvat kuvittelemaan omat sivujuonensa. Naisia tarinassa on vähän, mutta poptähti Edita saa kasvavan roolin tapahtumien mahdollistajana.   

Reetta Vuokko-Syrjänen: Syntykeho eli miten juosta pakoon ilman jalkoja
Osuuskumma 2022, 447 s.