ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

Pyhä ja popkornin tuoksuinen valon valtakunta – Sam Mendesin uutuusleffa on elokuvateattereiden ylistyslaulu

Sam Mendes muistuttaa elokuvataiteen kunniakkaasta lähimenneisyydestä, jolloin elokuvateatterit olivat juhlallisen kauniita.

Lukuaika: < 1 minuutti

Pyhä ja popkornin tuoksuinen valon valtakunta – Sam Mendesin uutuusleffa on elokuvateattereiden ylistyslaulu

Valon valtakunta

Sam Mendes

Teattereissa nyt

★★★★

Elokuvat ovat ihmeellisiä. Yli sadan vuoden ajan ihmiset, usein toisilleen tuntemattomat, ovat sulkeutuneet juhlallisiin saleihin tuijottamaan hiljaa valon ja varjon leikkiä valkokankaalla. Tästä ilosta he ovat maksaneet paljon rahaa. Sessio on ristiriitaisesti pyhältä vaikuttavan arvokas, vaikka teatteri myy katsomoon sirkusmaisia lasten naposteltavia. Tilanne on yhtä aikaa julkinen ja intiimi. Siksi elokuvateatterit ovat hyviä treffipaikkoja.

Valon valtakunta on romanttinen elokuvateattereiden ylistyslaulu. Se sijoittuu 1980-luvun Englantiin, jossa merenrannan elokuvapalatsi Empire tarjoaa pakopaikan sydänsurujen, mielenterveyden järkkymisen, uusnatsien väkivallan ja poliittisten myllerrysten keskellä. Sen henkilökuntaan – pomoa lukuunottamatta – on valikoitunut herkkiä ihmisiä, jotka ymmärtävät kohdella toinen toistaan kuin helposti syttyvää filmiä.

Sam Mendesin (American Beauty, Skyfall) ohjaamat näyttelijät ovat alansa parhaimistoa: Olivia Colman on upea pääosassa. Häntä komppaavat luonteikas tähtitaivaan konkari Toby Jones ja nuori Bafta-palkittu Michael Ward. Tyylikkäästi harmaantuva Colin Firth on ilkimyksen roolissa.

Pitkästä aikaa elokuvan nimi on suomennettu! Hienoa. Suomen kieli saa mieluusti yltää elokuvajulisteeseen saakka.

mainos
Olivia Colman.