ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

Kevin Costnerin lännenelokuvan uusi, hieno horisontti

Horizon on julmaa ja entistä rehellisempää kerrontaa Yhdysvaltain alkuhetkistä.

Lukuaika: < 1 minuutti

Kevin Costnerin lännenelokuvan uusi, hieno horisontti

Horizon – An American Saga, chapter 1

Kevin Costner

Elokuvateattereissa 28.6.2024

★★★★

Lännenelokuvan kliseet kertovat ihmisistä ääriolosuhteissa ja machomiesten haaveista, joissa saa kantaa näkyvästi asetta, ampua kenet tahansa ja harrastaa seksiä villien naisten kanssa saluunan yläkerrassa. 

Tanssii susien kanssa (1990) mahtaa edelleen harmittaa ohjaajaansa Kevin Costneria. Edes sen seitsemän oscaria eivät lohduta, kun tajuaa mokanneensa esittämällä miten eurooppalaistaustainen ratsuväen luutnantti neuvoo unosistaan herääville alkuperäiskansojen edustajille, missä tömistelee tuhansien puhveleiden lauma.

Sienna Miller esittää apassien hyökkäyksestä niukin naukin selviytynyttä naista.

Susitanssileffa jääköön taa, sillä Horizonissa Costner on uudistunut. Apassien näkökulmia tulee vahvasti esiin. Niistä tärkein: he ovat sotajalalla, koska uudisraivaajat vievät heiltä maan, ruuan, kaiken. Lastensa kanssa sinnittelevät naiset saavat olla ajoittain keskiössä ja fiksuja toimijoita, eivätkä vain sivuosissa raiskattavina tai prostituoituina – toki heitäkin leffassa on.

Horizon on hyvä ja selkeä elokuva pohjoisamerikkalaisen ihmisen ylivallan syntyhetkistä. Yhtenä käsikirjoittajana on Mark Kasdan, itse mestari Larry Kasdanin veli. John Debneyn musiikki on nostalgista länkkäriamericanaa vahvan kauhubasson maustamana.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.