KirjallisuusKirjoittanut Ilona Iida Simes

Kapina alkaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Kapina alkaa

Kun ei ei riitä – Vastaisku sokkipolitiikalle

Naomi Klein

Vielä vaalipäivänä Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi näytti epätodennäköiseltä. Vaan Trump pelasikin uutta peliä ja voitti – vaikka keräsi 2,9 miljoonaa ääntä pienemmän saaliin kuin ehdokas Clinton. 

Tämän poliittisen sadun sankari näyttäytyy antisankarina: typeränä öykkärinä. Entiset valtapiirit – jopa Trumpin puolueessa republikaaneissa – haukkovat henkeään, kun Trumpille kumpuaa kannatusta. 

Jotta voitaisiin miettiä, miten rakentaa parempaa tulevaisuutta, olisi ymmärrettävä, miten Trumpin valtaannousu tapahtui. Brändipohjainen, ylikaupallinen maailmanjärjestys on jo pitkään perustunut valheelle, ja juuri tämän Trump oivalsi käyttäen sitä nerokkaasti hyväkseen, pohtii Naomi Klein kirjassaan.

Populistisista sloganeistaan huolimatta Trump ei ole kansan vaan yritysmaailman presidentti. Tämä on Trumpin heikkous, muistuttaa Klein. Trumpin valtaistuin musertuu, kun sekä yritykset että äänestäjät ymmärtävät, ettei johtaja olekaan taitava suurliikemies vaan epätoivoisena brändiään myyvä pikkukauppias. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Muutokset ovat käynnissä. Poliittisia massaliikkeitä syntyy, ja ne vahvistuvat vaatien oikeudenmukaisempaa ja ekologisempaa yhteiskuntaa.