KirjallisuusKirjoittanut Elisa Helenius

Kanjoni on kuumeinen kuvaus seksistä ja ulkopuolisuudesta

Nautinnon taustalla häilyy yksinäisyys.

Lukuaika: < 1 minuutti

Kanjoni on kuumeinen kuvaus seksistä ja ulkopuolisuudesta

Niko Hallikaisen (s. 1989) esikoisromaani on estoton kuvaus homomiehen eroottisesta elämästä, fantasioista ja rakkauden kaipuusta. Nimetön kertoja kohtaa 15 vuoden tauon jälkeen koulukiusaajansa ja rakastuu tähän. Kun suhde ei toimi, hän lentää Los Angelesiin elokuvatähden poikaystäväksi. 

Kanjoni pyrkii ylittämään kohtuuden rajat runsaissa runkkaamisen ja seksin kuvauksissa. Nautinnon taustalla häilyy yksinäisyys. Klaustrofobisen ahtaassa maailmassa kaikki muu on merkityksetöntä paitsi seksi ja rakkaus.

Hallikainen osaa kirjoittaa erotiikasta luontevasti. Kauniissa, proosarunomaisessa kielessä kuuluu hänen taustansa esitysrunoilijana. 

Kertoja on suurimman osan ajasta yksin yksiössään. Hän on emotionaalisesta yksinäisyydestä kärsivä runoilija. Yhteiskunta tuntuu kylmältä paikalta vähemmistöön kuuluvalle, varattomalle ja epävakaalle nuorelle.

Takakannessa mainitut luonnehdinnat ”kirjallinen peilitalo ja eroottinen taikatemppu” kuvaavat osuvasta juonta, joka vetää maton lukijan jalkojen alta. Intensiiviseen kerrontaan sopii se, ettei tarinaa ole jaettu luvuiksi.

mainos

Musta huumori keventää tragediaa, vaikka lopulta juonen toisteisuus alkaa puuduttaa. Kanjoni on kuitenkin tervetullut lisä suomalaiseen kirjallisuuteen antamalla uuden äänen seksuaalivähemmistöjen kokemuksille. 

Niko Hallikainen: Kanjoni
Otava 2021
184 sivua