58_kaikki_tietavat

ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Kaikki tietävät

Lukuaika: < 1 minuutti

Kaikki tietävät

Asghar Farhad

☆☆☆

Asghar Farhad on voittanut lukuisten muiden huomionosoitusten lisäksi kaksi kertaa ei-englanninkielisen elokuvan Oscarin. 

Ensimmäinen tuli aviodraamasta Nader ja Simin: Ero (2011). Se kertoo koulutettuun keskiluokkaan kuuluvan modernin pariskunnan eroprosessin kautta nyky-Iranin moninaisista yhteiskunnallisista ja kulttuurisista jännitteistä. 

Kuusi vuotta myöhemmin sama palkinto myönnettiin elokuvalle The Salesman. Siinäkin keskiluokkaisen avioliiton sisäinen ymmärryskuilu toimii perinteiden raskauttaman sukupuolten välisen roolijaon sekä kunnia- ja luokkakysymyksiin liiittyvien asetelmien peilinä. 

Tätä taustaa vasten odotukset Farhadin uutta elokuvaa kohtaan ovat olleet korkealla. Valitettavasti ne tyydyttyvät vain osittain. 

mainos

Penélope Cruzin, Javier Bardemin ja argentiinalaisen Ricardo Darínin tähdittämässä elokuvassa Kaikki tietävät Laura (Cruz) matkustaa lapsineen Buenos Airesista kotikyläänsä ­Espanjaan osallistuakseen sisarensa häihin. Juhlien keskellä Lauran tytär kidnapataan. Lunnaiden maksamisen äärellä perheen sisäisten suhteiden säröt ja vaietut salaisuudet nousevat esiin tavalla, jolla on pysyviä seurauksia.

Farhad kuljettaa elokuvaansa hyvien näyttelijöiden ja oman osaamisensa avulla taidokkaasti. Tälläkin kertaa juonta tärkeämpää on ihmissuhteiden alla olevan sekamelskan pöyhiminen. Näin viitataan jälleen luokkakysymyksiin ja sukupuolirooleihin. Farhad on kuitenkin nyt itselleen vieraammassa kulttuuriympäristössä, ja siksi elokuvan kautta läpivalaistavissa perustuksissa on aiempaa vähemmän nähtävää.