TelevisioKirjoittanut Tuomas Rantanen

Joulu-tammikuun TV-tärpit: satiirinen urheilukomedia ja dokumentti hyvinvointivaltion rapautumisesta

Kaipaatko vinkkejä television ja suoratoistopalveluiden tarjonnasta? Lue Voiman vinkit joulu-tammikuulle!

Lukuaika: 2 minuuttia

Joulu-tammikuun TV-tärpit: satiirinen urheilukomedia ja dokumentti hyvinvointivaltion rapautumisesta

YLE Areena: Armotonta menoa (Suomi 2022)

Susanna Helken dokumentti lähestyy suomalaisen hyvinvointivaltion rapautumista markkinapaineiden edessä horjuvan vanhusten hoivan tilan ja nurkkaan ajettujen hoivatyön tekijöiden näkökulmasta. Kun Annamari Kähärän elokuvaan säveltämissä kuorokohtauksissa lauletaan yhdessä muuten vaiettuja asioita, ilmentyy miten dokumenttielokuvassa taiteen runollisuus tuo lisäarvoa tiedollisen todistusaineiston päälle.

Henkilö pitelee jänistä sylissään.
Jäniksen vuosi (1977)

7.1. MTV3: Jäniksen vuosi (Suomi 1977)

Mestariohjaaja Risto Jarvan viimeiseksi ohjaustyöksi jäänyt elokuva on yhä ajankohtainen elämäntapasatiiri downshiftaamisen puolesta. Tänä vuonna kuollut Antti Litja tekee unohtumattoman roolin oravanpyörää vastaan kapinoivana mainosmies Vatasena.

Kolme henkilöä istuu rivissä, jääkiekkopaidoissa, nenät vuotavat verta.
Lämäri (1977)

21.1. Yle Teema: Lämäri (USA 1977)

Urheilu on ilmeisesti niin vakava asia, että hyvän huumorin tekeminen siitä on vaikeaa. Tästä klassinen poikkeus on George Roy Hillin satiirinen urheilukomedia, jossa Paul Newmanin esittämän managerin johtamassa ja Hansonin raggariveljesten tähdittämässä alasarjan jääkiekiekkojoukkueessa hoksataan, kuinka amerikkalaisessa lätkäbisneksessä vastustajien turpaanveto on kannattavampaa kuin maalien teko.

Kaksi lasta istuu hiekkalaatikon reunalla.
Munkkivuori (2022)

Viaplay: Munkkivuori (Suomi 2022)

Vastaavasti kuin Jani Volasen aiemmin ohjaama M/S Romantic-sarja osoitti suomalaisen alkoholivirittyneen ilonpidon takana jylläävän pätemisen tarpeen, yksinäisyyden ja epätoivon avaruuden, hänen 1980-luvun lintukotoiseen lähiöön sijoittuva Twin Peaks -henkinen mysteerisarjansa paljastaa keskiluokkaisen turvallishakuisuuden kulisseissa piilevien traumojen, laumavaistojen ja väkivaltaisuuden suomaaston.

mainos
Henkilö kävelee Sisialian vanhoilla kaduilla.
White Lotus (2021, 2022)

HBO Max: White Lotus (USA 2021, 2022)

Mike Whiten luoman nerokkaan luokkasatiirin toisella tuotantokaudella rikkaat perintöporvarit ja uusrikkaat viettävät yltäkylläiseksi kuvittelemaansa arkea sisilialaisessa luksushotellissa. Hotellihenkilökunnan ohella alempia luokkia edustavat nyt myös seksityöläiset ja sihteerit, ja käsiteltäväksi nousevat amerikkalaisuuden ja eurooppalaisuuden kulttuurierot.