janne-huttunen-Janne-WasHere_etukansi_res72_preview

MusiikkiKirjoittanut Ilona Iida Simes

Janne visiitillä

Lukuaika: < 1 minuutti

Janne visiitillä

Janne Was Here

Janne Huttunen

☆☆☆☆

Kun jazzin kuningas Charlie ”Bird” Parker kuoli vuonna 1955, New Yorkin kaduille ilmestyi graffiteja, joissa luki ”Bird Lives”. 

Graffitin tekijät olivat oikeassa. Bird elää.

Vinyylien mustaan muistiin ja muusikkoapostolien kertomuksiin tallennettua Birdin soundia ja tyyliä ei voineet tappaa kehäraakin räpylästä riistäytynyt alkoholinkäyttö, eivät kovat huumeet eikä elämän holtittomuuskaan, joka poltti poroksi hotellihuoneita. 

Bird elää jokaisessa bebop-lurituksessa, kavereiden kesken bopissa. Bird elää resuisimmillakin jazzklubeilla, joissa transsissa soittava yhtye tietää, mitä tehdä, kun saksofonistin improvisaatio nousee lentoon ja leikittelee sävellajeilla kuin nuorallatanssija.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Nykymuusikotkin kokeilevat kaikenlaista kamaa, mutta suoneen pistettävien mömmöjen sijaan he tunkevat eksoottisia uutuuksia, kuten goji-marjoja ja chia-siemeniä, smoothiekoneidensa tuubeihin. Hotellihuoneiden sijaan he rikkovat hotellien kuntosalien tankojen levyennätyksiä.

Musiikin tuottajanakin kunnostautunut säveltäjä ja saksofonisti Janne Huttunen debytoi kvartettinsa kanssa kokonaan itse säveltämällään ­Janne Was Here -levyllä. Levy ja sen nimibiisi on nimetty seinäkirjoitusta muistuttaen. 

Huttunen tosin väittää olevansa keskuudessamme vain käymässä. Ei tarvitsisi olla ihan niin nöyrä. Huttusen kvartetti olisi riittävän taitava sanoakseen ”Janne Forever”, varsinkin kun digiajan lapset osaavat arvostaa myös ikuisuuden kestäviä vinyylejä – siinäkin muodossa Janne Was Here on ilmestynyt. 

1980-luvulta musiikkia uudistanut fuusiojazz sai pari sukupolvea kadottamaan bopin. Kovin vähissä se on tälläkin muodikkaalla smooth jazz -levyllä. Plussaa annettakoon taitavista sävellyksistä, kuten polveilevista ”Snake On the Beach”, ”Gray and Misty” ja ”Janne Was Here” -balladeista, joissa Huttunen saa elvistellä laajoilla skaaloilla ja erilaisilla soundeilla, kirkkaan kuulaista aika lailla räkäisempiin tyyleihin. 

Onneksi bändi pääsee näyttämään ”Mumble and Rumble” -biisissä, että bop kyllä lähtee ja Bird elää. 

Huttusen lisäksi kvartetissa soittavat Henri Mäntylä (kosk.), Ville Herrala (basso) ja Jaska Lukkarinen (rummut). Vierailijoina ovat Kalevi Louhivuori (trumpetti), Jay Kortehisto (pasuuna) ja lyömäsoittaja Abdissa ”Mamba” Assefa.