MusiikkiKirjoittanut Ilona Iida Simes

Ison bändin isoa mättöä!

Lukuaika: < 1 minuutti

Ison bändin isoa mättöä!

Lauma

Espoo Big band, Varre Vartiainen, Jarmo Saari, Lenni-Kalle Taipale, Marzi Nyman

☆☆☆☆

New Orleansissa tunnetaan käsite ”second line”, toinen rivi. Se on taaempi hautajaissaattue, arkkua ja pääbändiä seuraavat musiikilliset irrottelijat. Musaparaateja ilman ruumista kutsutaan myös nimellä second line. Espoo Big Band kulkee kolmatta linjaa: In Memorian ja R.I.P Interlude -biiseillä muistellaan taivaallisiin orkestereihin siirtyneitä muusikoita. Ainakin Jaco Pastoriuksen ja Pekka Pohjolan muistoja voi täten nyyhkiä.
Laumaan kapellimestari Marzi Nyman ja Lenni-Kalle Taipale ovat koonneet Varre Vartiaisen ja Jarmo Saaren musiikkia. Nimibiisi iskee marssijärjestystä balladin taakse. Kue ja Facelif näyttävät huippukompeillaan mitä kaikkea big bandistä irtoaa. Ilottelu kulminoituu (I’m Your Husband) Überture -revittelyssä.
Levyn päällekkäiset rytmisektiot ovat ihmeellinen juttu. Hyvin mahtuvat rumpalit samoille raidoille, vaikka toinen on tilan kuin tilan täyttävä Anssi Nykänen.
Muistettu on myös mitä Pohjola-vainaa opetti Heavy Jazzilla: jazzistakin saa riipivän raskasta kamaa, kuten Bebyy ja kikkelikompilla alkava Sir Dalud kertovat.
Levyn alku on rohkea ja hetken se vihjailee, että nyt oltaisiin perinteisen big band -musan äärellä. Vaan ei todellakaan olla.