ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

Hengästyttävää Jane Austenia! Helmat hulmuten avioon.

Lukuaika: < 1 minuutti

Hengästyttävää Jane Austenia! Helmat hulmuten avioon.

Love & Friendship

Whit Stillman

☆☆☆

Jane Austen (1775–1817) kirjoitteli tarinoita aluksi sukulaistensa iloksi. Tämän filmatisoinnin juonia hän rakensi jo 11-vuotiaana. Elokuva perustuu pikku-Austenin kirjemuotoisiin huumoripaloihin ja Lady Susan -novelliin vuodelta 1794.
 
Päähenkilö on ärsyttävyydessäänkin suloinen tuittupää, nuori leski, jonka on päästävä naimisiin. Mikä vaikeinta, ujo tytärkin pitää naittaa. Vaikka elokuvan nimessä viitataan rakkauteen, ensin varmistetaan toimeentulo ja sitten kuunnellaan sydämen ääntä. Jos uskalletaan.
 
Sankarittaren sisarhahmoja ovat Shakespearen Kuinka äkäpussi kesytetään -näytelmän Kate ja Tuulen viemää -teoksen Scarlett O’Hara.
 
Vaikka miehet käyttävät valtaa, suurin osa heistä on yksinkertaista sakkia. Nekin, jotka eivät ole tyhmimmästä päästä, ovat vieteltävissä. Jos joku uhkaa epäillä Lady Susanin motiiveja, tältä löytyy viisaita Raamatun lainoja. Oikeita tai vääriä, ei se niin tarkkaa ole, ja samasta lainasta on moneen lähtöön.
 
Tarinaan mahtuu sopivasti mutkia, ja lopussa koittavat huipennuksetkin. vaan kuka kesyttääkään kenet, ei paljasteta vielä. 
 
TV-sarjat ovat hemmotelleet meidät piloille viime aikoina. Love & Friendship kalpenee brittiläisten televisiotuotantojen rinnalla. Hauska ja oivaltava se silti on. 
 
Englannin kielestä innostuneille Austenin tarinat ovat aina suositeltavia: taitavaa, sujuvaa ja sivaltavaa dialogia.
 
love-and-friendship-18
Naimaton nainen oli lähes yhtä suojaton kuin lapsi.