KirjallisuusKirjoittanut Elisa Helenius

Esseekokoelma Karu planeetta pureutuu tarkkanäköisesti yksinäisyyteen ja rakkauden kaipuuseen

Lukuaika: < 1 minuutti

Esseekokoelma Karu planeetta pureutuu tarkkanäköisesti yksinäisyyteen ja rakkauden kaipuuseen

Outi Mäkinen tarttuu koukuttavassa esikoiskirjassaan Karu planeetta herkkään aiheeseen: rakkauden kaipuuseen. Hän on 36-vuotias heteronainen, joka ei ole vielä seurustellut vakavasti.

Aiheesta on kirjoitettu vain vähän, vaikka kaikki eivät toiveistaan huolimatta löydä kumppania tai solmivat kestävän parisuhteen tavallista myöhemmässä iässä. 

Esseekokoelmassa on tarkkanäköisiä huomioita sinkkuudesta ja kiinnostavia viittauksia muihin aihetta käsitteleviin teoksiin. Mäkinen analysoi myös populaarikulttuurin sinkkuhahmoja, joihin on usein vaikea samaistua. 

”Tuntuu, että sinkulle on tarjolla tasan kaksi vaihtoehtoa: säälittävä elämässä epäonnistuja tai vallaton seikkailija”, Mäkinen kirjoittaa. 

Teos käsittelee lisäksi seksuaalisen väkivallan rankkoja seurauksia. Vasta kirjaa kirjoittaessaan Mäkinen pystyi kunnolla kertomaan nuorukaisesta, joka raiskasi hänet. Kyseessä oli vieläpä nuoren naisen ensimmäinen seksikokemus. 

Pariutuneet unohtavat helposti aiemman yksinäisyytensä ja saattavat olla epäempaattisia yksineläjiä kohtaan. Teosta voi suositella (iki)sinkkujen lisäksi heille, joilla on ennakkoluuloja sinkkuja kohtaan.

”– Miksi yksin matkustavaa kehutaan rohkeaksi, mutta kukaan ei puhu siitä rohkeudesta, jota tarvitaan arjen elämiseen yksin?”

Outi Mäkinen: Karu planeetta — Kirja rakkauden kaipuusta 
Otava 2021, 222 s.