Esittävä taideKirjoittanut Tuomas RantanenKuvat Katri Naukkarinen

Elsa Heikkilän ja Laura Lehtisen Luokkakuvia -esityksissä tutkitaan taiteilijoiden suhdetta luokkataustaansa

Lukuaika: < 1 minuutti

Elsa Heikkilän ja Laura Lehtisen Luokkakuvia -esityksissä tutkitaan taiteilijoiden suhdetta luokkataustaansa

Teatteriliitteen kannessa Sinikka Sokka.

Artikkeli on julkaistu Voiman Teatteriliitteessä, Voiman 10/2022 välissä.

Voit lukea koko liitteen Issuussa. Löydät Teatteriliitteen verkkoartikkelit täältä.

Nyky-Suomessa ei eletä samassa luokkayhteiskunnassa kuin 1900-luvun alkupuolella. Silti oma, vanhempien ja jopa isovanhempien varallisuus sekä koulutus, ammatti ja vaikkapa suhde maaseutuun vaikuttavat siihen, miten miellämme oman asemamme yhteisöissä. Tätä tutkii tanssitaiteilijoiden Elsa Heikkilä ja Laura Lehtinen Työväenluokkainen tausta ja ruumiillisuus -hanke. Sen Luokkakuvia, vedos V sai ensi iltansa marraskuussa Oulun teatterissa ja vieraili joulukuussa Teatteri Viiruksessa.

Osallistavan tanssiteoksen rekvisiitta muodostuu lähinnä haloista ja vanhoista matkaradioista. Alussa yleisökin saa ottaa kehollisesti kantaa esitettäviin väitteisiin. Niistä osa liittyy perhehistoriaan ja taloudelliseen asemaan, osa käsittelee kulttuurista pääomaa esimerkiksi sen kautta pääsikö  lapsena taidenäyttelyihin, löytyykö omasta kirjahyllystä klassikoita ja tunteeko olonsa kiusaantuneeksi akateemisissa illanvietossa.

Esitys jatkuu eri ikäisten naishahmojen syventyessä abstraktiksi jalostetulla liikekielellä kokemuksiinsa työstä, perinteistä, perheestä ja sukupuolirooleista. Samalla ilmentyy, kuinka luokka on pöyhintää vaativa käsite eniten juuri meille kulttuurikeskiluokan edustajille.

Projektin esitykset ovat päättyneet. Kokoelma hankkeen tekstejä ilmestyy verkkokirjana Teatterikorkeakoulun julkaisusarjassa alkuvuodesta 2023. 

mainos

Kuuntele myös Heikkilän ja Lehtisen haastattelun Teatterin politiikkaa -podcastissa.