Mielenosoittaja ja poliisi kasvokkain.

ElokuvaKirjoittanut Jari Tamminen

Dokumentti Miten korjata maailma on kiinnostava, mutta se ei lunasta lupaustaan kokonaiskuvan esittämisestä

Lukuaika: < 1 minuutti

Dokumentti Miten korjata maailma on kiinnostava, mutta se ei lunasta lupaustaan kokonaiskuvan esittämisestä

Jouko Aaltonen: Miten korjata maailma

Nähtävissä erikoisnäytöksissä 28.3. alkaen

★★★

Globalisaatiokriittiset aktivistit yhdistivät voimansa ja järjestivät mielenosoituksia muun muassa Prahassa ja Göteborgissa 2000-luvun alkupuoliskolla. Viranomaiset reagoivat suuriin mielenosoituksiin voimakkaasti ja Göteborgissa yhtä mielenosoittajaa ammuttiin selkään. Viranomaisten koventuneet otteet saivat osan aktivisteista kääntämään katseensa paikallisempaan toimintaan. 

Jouko Aaltosen ohjaaman ja yhdessä Pontus Purokurun kanssa käsikirjoittaman Miten korjata maailma -dokumentin kerronta alkaa noista kansainvälisistä suurmielenosoituksista. Niistä siirrytään Helsinkiin ja talonvaltausten sarjaan. Arkistomateriaalin tueksi kameran eteen on kutsuttu valtauksiin osallistuneita pohtimaan tapahtunutta.

Dokumentin fokus on melko tiukasti rajattu ja tarkastelussa on pienehkö aktivistiporukka. Heidän touhunsa ovat kiinnostavia ja tapahtuneiden yhteen vetäminen on arvokas teko. Hieman hämmentävästi dokkarin kuitenkin lupaillaan antavan kokonaiskuvan aktivistikentän tapahtumista, vaikka rajauksen ulkopuolelle jää verrattoman paljon ihan yhtä olennaista aktivismia ja suoraa toimintaakin. Myöskin esitetty siirtymä talonvaltaajista Elokapinan ympäristöaktivisteihin oli yllättävä.

Kuvausryhmä, taustalla telttoja kadulla ja Elokapinan banneri.
Dokumentin kuvausryhmä Elokapinan mielenosoitusta kesäkuussa 2021. Kuvaaja Marita Hällfors, äänittäjä Lou Strömberg ja ohjaaja Jouko Aaltonen. Kuva: Timo Korhonen