ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Dogborn on pysäyttävä kuvaus paperittomien ahdingosta ja ihmiskaupasta

Elokuva kertoo sosiaaliturvan ulkopuolella elävistä noin kolmekymppisistä kaksosista, sinnikkäästä siskosta ja hänen traumojen takia hermonsa ja puhekykynsä menettäneestä veljestään.

Lukuaika: < 1 minuutti

Dogborn on pysäyttävä kuvaus paperittomien ahdingosta ja ihmiskaupasta

Dogborn

Isabella Carbonell

Teattereissa nyt

★★★★

Isabella Carbonell on vuonna 1987 syntynyt ruotsalainen ohjaaja ja käsikirjoittaja, jota ei pidä sotkea kokeellisista dokumenteistaan tunnettuun belgialais-urugualais-amerikkalaiseen Isabelle Carbonaliin. Paperittomien ahdinkoon ja ihmiskaupan maailmaan sijoittuva Dogborn on edellisen ensimmäinen pitkä elokuva, josta ohjaaja palkittiin Venetsian elokuvajuhlilla.

Dogborn kertoo sosiaaliturvan ulkopuolella elävistä noin kolmekymppisistä kaksosista, sinnikkäästä siskosta ja hänen traumojen takia hermonsa ja puhekykynsä menettäneestä veljestään.  Asunnottomina ja rahattomina sisarukset joutuvat tarttumaan epämääräiseen keikkatarjoukseen sutenööriringin autokuskeina. Heidän selviytymispelinsä ja moraalinsa ajautuvat törmäyskurssille, kun kuskattavaksi annetaan aasialaiset siskokset, joista nuorempi on selvästi lapsi.

Pienen budjetin elokuvan vahvuus on sen tarkasti rajatussa ikkunassa ja laadukkaassa näyttelijätyössä, jota tarkka ohjaus, kuvaus ja leikkaus tukevat oivallisesti. Ruotsissa poliittisesti kantaaottavana räppärina tunnettu Silvana Imam onnistuu pääroolissa uskottavalla tavalla tavoittamaan hahmonsa epätoivoisen ja temperamenttisen, mutta silti oikeudentuntoisen persoonan. Terävistä intersektionaalisista havainnoista huolimatta tietyt käsikirjoituksen tavanomaisiksi jäävät draamalliset ratkaisut murentavat hiukan elokuvan vahvaa sosiaalista realismia.