42860680600_a02d0c1800_z

Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

Bränditalous iskee taas

Lukuaika: < 1 minuutti

Bränditalous iskee taas

Esitystalous 3

Juha Jokela

Juha Jokelan Espoon Kaupunginteatteriin kirjoittama ja ohjaama Esitystalous (2010) käsitteli eksistentiaalisten valintojen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden uhraamisesta huomiotalouden ja reaalipolitiikan alttarille. Samalla se kritisoi Espoon kaupungin sarasvuolaisia pyrkimyksiä kiillottaa kaupungin menestysbrändiä ja teki sen niin kiitellyn räväkästi, että onnistuneelle huomiotaloudelle toivottiin jatkoa päättäjiä myöten.

Esitystalous 2 (2013) kuvasikin hylättyyn Espoon kaupungintaloon sulkeutuneen taiteilijan luomiskärvistelyä hänen yrittäessään kirjoittaa näin paradoksaalisen odotteen varaan rakennettua tilaustyötä.

Tuoreessa näytelmässään Esitys­talous 3 – Radio Jokela on tyystin hylännyt kunnallispoliittisen näkökulman. Autenttisen sisällön ja ulkoisten markkinointipaineiden välinen jännite sijoittuu tällä kertaa kuvitteelliselle Radio Stage -radioasemalle. Martti Suosalon, Ylermi Rajamaan, Ria ­Katajan, Henna Hakkaraisen, Tommi Taurulan ja Raimo Grönbergin esittämien persoonallisten sisällöntuottajien riippumattomuus joutuu koetukselle omistajakonsernin lähettämän konsultin (Vera Kiiskinen) ryhtyessä sparraamaan radio­kanavaa pärjäämiskuntoon.

Taitavana dialogin kirjoittajana Jokela saa piilotettua vuorosanojen sisään tärkeitä huomioita kaikkialle tunkeutuvien valtarakenteiden viekkaudesta ja ihmisten välisistä suh­teista.

mainos

Katsomiskokemuksena – ei vähiten kaupallisen ilmaisjakelulehden tekemisen näkökulmasta – esitys on viihdyttävä. Sen johtopäätökset kuitenkin horjuvat. Teoksessa hahmotellut ­vastaukset läpikaupallistumisen väistämiseksi jäävät hämäriksi ja tappiomielialaa maalaaviksi.

Espoon Kaupunginteatteri 9.2.2019 asti