leffa1

ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Amatöörit

Lukuaika: < 1 minuutti

Amatöörit

Gabriela Pichler

☆☆☆☆

Gabriela Pichlerin persoonallinen Syödä, nukkua ja kuolla (2012) kertoi montenegrolaistaustaisesta nuoresta naisesta, joka sisukkaan elämänasenteensa avulla selviytyi niin työpaikan menetyksestä, ympäristön ennakkoluuloista kuin sairaan isänsä hoitamisesta skånelaisessa pikkutaajamassa. Nykyaikaisen luokkaelokuvan teemat välittyvät myös Pichlerin uudessa elokuvassa, tosin entistä vahvemmalla satiirilla höystettyinä.

Amatöörien tarinassa pieneen taantuvaan Laforsin kaupunkiin kantautuu tieto, että saksalainen halpakauppaketju Superbilly harkitsee alueelle suurta investointia. Työpaikkojen toivossa kaupungin viskaalit päättävät teettää pitäjästään markkinointivideon.

Säästökuurin takia työ yritetään ensin ulkoistaa koululaisille. Aida (Zahraa Aldoujaili) ja Dana (Yara Aliadotter) tarttuvat haasteeseen intohimolla eivätkä malta lopettaa senkään jälkeen, kun kaupungin tilaus on jo siirretty ammattilaiselle. Elokuva perustuukin sille riemukkaalle mutta pohjimmiltaan vakavalle jännitteelle, joka syntyy ulkokultaisen brändäyksen ja teinien arkinäkökulmien törmätessä.

Pichlerillä on kadehdittava kyky välittää tukahduttavien rakenteiden takana lymyävästä arjesta niin traagisia, huvittavia kuin vapauttaviakin elementtejä.

mainos