ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

The Old Oak -elokuva törmäyttää englantilaisen kaivoskaupungin pubiäijät ja Syyrian pakolaiset

Ohjaaja Ken Loachin elokuvalliset taidot ja kantaaottavuus ovat yhä kohdallaan.

Lukuaika: < 1 minuutti

The Old Oak -elokuva törmäyttää englantilaisen kaivoskaupungin pubiäijät ja Syyrian pakolaiset

The Old Oak

Ken Loach

Ensi-ilta 8.12.

★★★★

Jo elokuvan alku osoittaa, että 87-vuotiaan Ken Loachin elokuvalliset taidot ja kantaaottavuus ovat yhä kohdallaan. Dialogin päällä näytetyissä mustavalkoisissa valokuvissa tiivistyy, millaisia jännitteitä syntyy, kun kuihtuvaan pohjoisenglantilaiseen kaivoskaupunkiin tuodaan bussillinen Syyrian pakolaisia. Samoissa kuvissa läsnä ovat ennakkoluulojen ja solidaarisuuden siemenet.

The Old Oakin avainhenkilöt ovat sielukas pubin pitäjä TJ (Dave Turner) ja nuori pakolainen Yara (Ebla Mari). Tärkeässä osassa ovat myös ulkomaalaisiin merkityksettömyyden tunnettaan kanavoivat baariäijät, omien varautuneisuuksiensa yli kiipeämään kykenevät muut asukkaat ja vinkeä Marra-koira. Sosiaalinen realismi, luokkanäkökulma ja riiston rakenteita vastaan asettuva toveruus ovat kuin Loachin ja käsikirjoittaja Paul Lavertyn elokuvissa Kiitos tilauksestanne (2019) ja Minä, Daniel Blake (2016).

Elokuva on sentimentaalinen ja hyvään pyrkivä aina opettavuuteen asti, ja ihmisen täytyy olla sydämeltään kiveä tai umpinatsi, ellei hänen silmänsä kostu sorrettujen jaetun aterian ja maahanmuuttajaperheen surun yhteisöllisen kokemisen äärellä. Tekijän testamentillista sävyä taas voi tulkita kohtauksissa, joissa sivutaan kuoleman läheisyyttä ja on jopa haikuja uskonnollisuuden suuntaan.