Musiikki

Alkukesän levyarviot: Vahvoja lyriikoita ja yksi jazzin kirkaimmista tähdistä

Levyarvioissa Arppa, Julma-Henri & aaa ja Aili Ikonen.

Lukuaika: 2 minuuttia

Alkukesän levyarviot: Vahvoja lyriikoita ja yksi jazzin kirkaimmista tähdistä

Arppa: Valeria

Johanna Kustannus 2023

Jazzahtavaa pop-rockia soittava Arppa-yhtye maalaa jälleen kauniita kuvia äänimaailmoillaan kolmannella levyllään Valeria. Laajalla valikoimalla soittimia – trumpetti ja mandoliini mukaan lukien – ja nerokkailla sanoituksilla yhtye luo monitasoisia biisejä, joita kuunnellessa voi uppoutua suoraan laulujen tarinoihin. Erityisesti nopeatempoisissa kappaleissa, kuten Kaverin synttäreillä, tarinaa elävöittää taustalla kajahteleva nauru. Kappaleita voi kuunnella useamman kerran putkeen, koska joka kuuntelukerralla löytää uusia yksityiskohtia.

Rauhallista taustamusiikkia kaipaaville on tarjolla hitaita, romanttisia kappaleita. Niissä solisti Aaro ”Arppa” Airola jahtaa milloin minkäkin nimistä, uutta rakastettuaan Helsingin yössä. Albumi on kokonaisuudessaan täydellinen kuunneltava kesäiltojen pikkutunneille, oli aikeissa sitten tanssia hitaita tai keskustella syvällisiä. Vasta auringonnousun aikaan, tietenkin. 

Iines Toivonen

mainos

Julma-Henri & aaa: julma henri esittää aaa

Mörssi Records 2022

Rap-artisti tekee uuden aaa-yhtyeensä kanssa mitä haluaa tuoreimmassa aaa-albumissaan. Joulukuussa julkaistun teoksen raidoilla kuulija pääsee musiikkimatkalle maailmaan, jossa harhaillaan samoilla yhteiskunnan syrjäseuduilla kuin Julma Henrin aiemmassakin tuotannossa. Sinne, missä juhlitaan niin paljon, ettei ehdi juhlimaan, ja missä lentosuukkojen sijaan törmää ahdistukseen, pillereihin, kännisiin isiin ja hustlaaviin äiteihin.

Instagramissa Julma Henri kertoi aaa-albumilla yrittäneensä sanoittaa tätä maailmaa näkyväksi, jotta siellä kasvavia ihmisiä ymmärrettäisiin paremmin ja jotta joku ehkä oppisi elämään “paskansa kanssa” paremmin. Tärkeää.

Täyspitkän albumin raa’anuhmaava sisältö avaa kertomuksia tuoreella tyylillä, kun yhtyeen jäsenet (kitara Pötsi, basso Jani Lehtosaari, rummut Moha ja “koneet” Tes La Rok) loihtivat vahvojen lyriikoiden taustalle korvia juuri sopivasti kynsivän metallimusiikin.

Anton Hämäläinen


Aili Ikonen: Helposti palavaa

Laulan Music 2023

“Lähdit Pariisiin, ihastuit Piafiin. Nuoruus viettelevä, suolainen. Kai sinäkin tunsit sen.” Näin laulaa isoäidilleen Aili Ikonen, jonka hieno ura on edennyt neljänteen soololevyyn. Hän on suomalaisten vokalistien kärkeä, jazzin kirkkaimpia tähtiä. Vuodesta 2018 Ikonen on laulanut mezzosopraanona Rajattomassa, kun Virpi Moskari jätti bändin.

Ikonen on sanoittanut uutuuslevyn biisit ja säveltänytkin melkein jokaisen – kahdessa kappaleessa sävellystyössä on ollut mukana basisti Mikko Pellinen. Sanoittaminen on Ikosen vahvuus ja heikkous. Hän kirjoittaa painokkaita sanoja naisen elämästä – “laivat rautaa ja miehet puuta ja sä pelkästään miehen kylkiluuta” – mutta joskus säkeessä on niin paljon tavaraa, että kuulijaa jännittää pääseekö hän neljässä tahdissa riimin loppuun. Musiikillisesti levy on huippu. Bändi svengaa, jokaisessa biisissä tapahtuu jännittäviä asioita. On tahtilajin vaihdoksia, modulointia ja Seela Sella räppäämässä. 

Ikosen tyyli vaihtelee vuotavasta vahvempaan pop-ääneen. Soul-soundia kaipasin lisää. Paras biisi Hehku esittelee, miten ääni-instrumentti soi saksofonien rinnalla.

Iida Simes


Kuuntele levyt

Koostamme Voiman arvioimat levyt soittolistaksi. Kuuntele Spotifyssa:

  • 2.6.2023