KirjallisuusKirjoittanut Miia Vistilä

Keikarinhevosista kaupunkipyöriin – Uusi tietokirja valottaa pyöräilyn historiaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Keikarinhevosista kaupunkipyöriin – Uusi tietokirja valottaa pyöräilyn historiaa

Kuntopyöriä oli jo Titanicilla, Klondyken kultaryntäyksessä talvipyöräiltiin, ja polkupyörät toimivat vastarinnan välineenä Tiananmenin aukiolla. Nämä ja monta muuta kiinnostavaa yksityiskohtaa selviävät Jody Rosenin tietokirjasta, jonka parissa lukija pääsee nojatuolimatkalle halki pyöräilyn 200-vuotisen historian ja ympäri maailman. Vaikka suurin osa esimerkeistä on Länsi-Euroopasta ja Yhdysvalloista, piipahdetaan myös Bhutanissa, Bangladeshissa ja avaruusasemallakin. 

Teos käsittelee polkupyöräilyä eri näkökulmista, muun muassa retkipyöräilystä kuormien kuljettamiseen ja pyöräpornosta pyörien tuhoamiseen. Pyöräilyn historiaa avataan laajemmassa kulttuurihistoriallisessa kontekstissaan, ja osoitetaan miten vastaavat ilmiöt, esimerkiksi kiistat eri liikkumismuotojen suosijoiden välillä, näkyvät myös nykyajassa. 

Lehtileikkeet pyöräilymaniasta vievät eloisan humoristisesti 1800-luvulle, ja kokonainen luku on omistettu myös polkupyörän keksimiseen liittyville myyteille. Tuoreempaa historiaa ja nykyhetkeä taustoitetaan henkilöhaastattelujen ja tarkasti kuvattujen maisemallisten yksityiskohtien avulla, ja niiden kautta havainnollistuu elävästi monenlaisia näkökulmia pyöräilyn merkitykseen erilaista arkea elävien ihmisten elämässä. 

Teos on kirjoitettu rakkaudesta lajiin, ikäviäkään asioita sivuuttamatta. Laajassa ja yksityiskohtaisessa teoksessa riittää pureskeltavaa pyöräilyn ja historian harrastajille pitkäksi aikaa. 

Jody Rosen: Pyöräilyn lumo ja sen historia
Aula & Co 2023
Suomentaja Laura Lahdensuu
437 s.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.