Todellisuus televisiossa. Lama-ajan lasten muistoissa Esko Ahokin muuttuu satuolennoksi.

Esittävä taideKirjoittanut Tuomas RantanenKuvat Pate Pesonius

90-luvun lapsuusmuistoihin sukeltava Q-teatterin Uuteen nousuun on erinomaista teatteria

Lukuaika: < 1 minuutti

90-luvun lapsuusmuistoihin sukeltava Q-teatterin Uuteen nousuun on erinomaista teatteria

Todellisuus televisiossa. Lama-ajan lasten muistoissa Esko Ahokin muuttuu satuolennoksi.

Nuorten teatterintekijöiden vuonna 1990 perustaman Q-teatterin läpimurto oli vuonna 1991 kantaesitetty Antti Raivion omasta ja näyttelijäveljensä Leon lapsuudesta kertonut Skavabölen pojat. Tähän sopii hyvin, että ajankohtaisen sukupolvivaihdoksen äärellä teatterissa esitetään tuoreen taiteellisen johtajan Juho Mantereen ja hänen ikätoverinsa Anna Brotkinin näytelmää Uuteen nousuun, jossa 1990-luvun alkua kuvataan omakohtaisiin muistoihin perustuvalla lapsen katseella.

Samaa yhteisöllistä sukupolvikokemusta välittää myös koko näyttämöllä nähtävä ensemble eli Satu Tuuli Karhu, Miro Lopperi, Olli Riipinen, Anna-Sofia Tuominen ja Henri Lyysaari, joka vastaa myös esityksen musiikista.

Näytelmän alussa vanhat ystävykset kohtaavat autioituneessa lapsuuden koulussaan. Maagisella tavalla he päätyvät 1990-luvun televisioksi avautuvalle näyttämölle. Seuraavassa tragikoomisessa kohtauskavalkadissa vilahtelee riipaisevia yksityiskohtia vanhoista koulumaailman asenteista, vanhempien tekopyhyydestä, tietoyhteiskunnan alkuaskelista, populaarikulttuurin sirpaleista ja aikuistumisen riipaisevista hyppäyksistä. Nämä ja paljon muuta sekoittuvat aikuisilta välittyvään lama-ahdistukseen ja surrealistisena satumaailmana näyttäytyvään politiikkaan.

Kaikki näyttelijät saavat paljon tilaa oman osaamisensa vapautuneeseen esillepanoon. Yhdistettynä epookkimateriaalin loputtomaan runsauteen ja tilallisesti monitasoiseen lavastus- ja videototeutukseen (Ville Seppänen) sekä ensimmäisen ja toisen näytöksen erilaisiin muotoratkaisuihin lopputulos voisi johtaa kaaokseen. Vaan eipä johda. Esityksen luova moninaisuus talttuu hallitun rytmin ja taitavien dramaturgisten ratkaisujen myötä täydellisesti uomiinsa.

mainos

Uuteen nousuun on erinomaista teatteria, jossa yhdessä jaetun teatteriosaamisen ohella esillä ovat kysymykset muistojen merkityksestä ja moninäkökulmaisuudesta sekä ymmärrys yhden ajan kokemusten yliaikaisesta sovellettavuudesta ja elämän absurdin tragikoomisesta olemuksesta. Esille nousevat myös juuri tässä ajassa tärkeät teemat kyynisyyden kamppaamisesta ja aidon ystävyyden tärkeydestä.

Esitykset Q-teatterissa 17.5. asti. Kuuntele myös Juho Mantereen ja Anna Brotkinin haastattelu Teatterin politiikkaa -podcastin jaksosssa Q-teatteri ja 90-luvun laman perintö.

Kuvassa näyttelijät Olli Riipinen, Satu Tuuli Karhu ja Anna-Sofia Tuominen