PolitiikkaKirjoittanut Ilona Iida SimesKuvat Iida Simes

”Putin on jo hävinnyt sodan”

Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan loppuminen riippuu ainoastaan Putinista, sanoi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden Helsingissä. Wall Street Journal kysyi Venäjällä vangitun toimittajan Evan Gershkovichin mahdollisuuksia päästä vapaaksi vankien vaihdossa.

Lukuaika: 2 minuuttia

”Putin on jo hävinnyt sodan”

“Kiitos, Joe, herra presidentti, että tulitte vieraaksi”, aloitti presidentti Sauli Niinistö rennosti. Sen sijaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kutsui isäntäänsä paljon virallisemmin ”herra presidentiksi” ilman “Saulia”.

Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan Bidenin sanoma ei olisi voinut olla selkeämpi. 

Kun Wall Street Journalin toimittaja kysyi, onko Ukrainalle ongelma, jos maa ei pääse Naton jäseneksi ennen kuin sota päättyy, eli voiko Putin jatkaa sotaa pitkään, kun Nato ei ole estämässä. Biden sanoi, ettei sotaa käyvä maa voi päästä Natoon, se vaan ei onnistu, koska Nato ei ole aloittamassa kolmatta maailmansotaa. Mutta mitä Ukrainan liittymiseen tulee, Bidenin mukaan kyse ei ole siitä liittyykö Ukraina Natoon, vaan että milloin se liittyy.

Biden lisäsi pian, että “Putin on jo hävinnyt sodan”. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Huomio, huomio: Biden ei sanonut, että ”Venäjä” on jo hävinnyt, vaan ”Putin”.

Biden jatkoi sanoen, että Putinilla on todellinen ongelma: “Minne hän menee, mitä hän tekee?” Putin voisi lopettaa sodan ”vaikka huomenna”, mutta ”mitä tahansa Putin tekee, hän ei voita tuota sotaa”, Biden pohti. Hän lisäsi vielä, ettei Venäjälle ole taloudellisestikaan mahdollista käydä pitkää sotaa.

Wall Street Journalin toimittaja kysyi myös toimittaja Evan Gershkovichin mahdollisuuksia päästä vapaaksi Venäjältä vankien vaihdossa. Wall Street Journalin Gershkovich pidätettiin 30. maaliskuuta työmatkalla Venäjällä syytettynä vakoilusta, ja hän on ollut vankina siellä siitä lähtien. Wall Street Journal sekä useat journalisti-, sananvapaus- ja ihmisoikeusjärjestöt ovat vedonneet hänen vapauttamisekseen, mutta tuloksetta. Presidentti Biden vastasi lyhyesti, että asia on työn alla ja se etenee.

Muutaman tunnin mittaisessa huippukokouksessa oli keskusteltu myös kyberuhkiin varautumisesta, uusista teknologioista ja ilmastonmuutoksesta.

* * * * *

Simeksen aikaisempi juttu Yhdysvaltain, Suomen ja Pohjoismaiden huippukokouksesta on tässä

Koko lehdistötilaisuus (englanniksi) on tämän linkin takana. Tilaisuus alkaa 53. minuutin kohdalla. 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Takana EU:n, Suomen, Yhdysvaltojen ja Naton liput.