Boodi and Onni.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, ValokuvaKirjoittanut Emilia MiettinenKuvat Aleksandra Lemke

Ihminen katsoo ihmistä – Aleksandra Lemken valokuvanäyttely esittelee moninkertaisia vähemmistöjä

Valokuvanäyttely Suomessa asuvista moninkertaisista vähemmistöistä on esillä Turussa.

Lukuaika: 2 minuuttia

Ihminen katsoo ihmistä – Aleksandra Lemken valokuvanäyttely esittelee moninkertaisia vähemmistöjä

Boodi and Onni.

Anne.

Aleksandra Lemken valokuvanäyttely Meistä / About Us on esillä viimeisen kerran Turun Brinkkalan galleriassa maaliskuun puoliväliin saakka. Suomessa asuvia etnisiä ja sateenkaarivähemmistön jäseniä esittelevä näyttely on kiertänyt yhteensä 13 eri paikassa Suomessa ja Virossa vuoden 2021 toukokuusta lähtien.

Lemken kuvat nostavat näkyviin moninkertaisiin vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Projekti toteutettiin yhteistyössä Setan, Etelä-Suomen Etnon, Helsinki Pride -yhteisön ja Helsingin kaupungin kanssa. Kuvattavat löytyivät muun muassa eri somekanavissa jaetun etsintäkuulutuksen ja muiden verkostojen kautta.

Moninkertaisten vähemmistöjen näkyvyyden lisäksi Lemken tavoitteena oli herättää kuvattavissa ja heidän kaltaisissaan positiivisia tuntemuksia ja hyväksyntää itseä ja omaa identiteettiä kohtaan yhteiskunnassa, jossa on usein joutunut torjutuksi tai vähätellyksi.

Etnisyyden sekä sukupuolen ja seksuaalisuuden kirjoon kuulumisen lisäksi monia Lemken kuvattavista on syrjitty muistakin syistä. Esimerkiksi Ilonaa syrjittiin kotimaassaan Pakistanissa sekä ihonvärin että sukupuolen vuoksi, mutta myös uskonnon vuoksi. Koulunsa ainoana kristittynä häntä painostettiin kääntymään islaminuskoon. Suomessa syrjintä tulee räikeimmin ilmi etnisyyteen liittyvissä kysymyksissä.

Lemke ei ole kuviensa yhteydessä kertonut kuvattavistaan muuta kuin etunimen, koska ei halua teoksiaan erikseen nimeämällä tai muutoin tekstuaalisesti avaamalla asettaa kuvaamiaan henkilöitä ennakkokäsitysten kohteeksi. Myös Lemken riisuttu kuvallinen ilmaisu ja mallin usein suora katse kameraan haastavat katsojan näkemään kuvatun ihmisenä ja vertaisena, ei lokeroituna toisena.

Jay.
Janny, Stella and Kevina.
Rico and Ilona.

Meistä / About Us
Brinkkalan galleria, Vanha Suurtori 3, Turku
20.1.-19.3.2023, ti–su 10–18
Vapaa pääsy. Galleriatila ei ole esteetön.