TaideKirjoittanut Elina Venesmäki

Unikuvia

Lukuaika: 2 minuuttia

Unikuvia

Teksti Elina Venesmäki

Eteläespoolaisella kartanoalueella nököttää pieni galleria. Sen seinillä kaivataan lapsuuteen ja vaelletaan unissa. Taru Leinosen ja Satu Pirisen valokuvanäyttely Kerrossänky kertoo kasvamisesta ja väistelee liian pikaista aikuistumista.

Vaalea tyttö katsoo tuimana kameraan haulikko olallaan. Toisessa kuvassa nuori uimarinainen nousee laiturille ja katsoo silmiin laiturilla nököttävää pöllöä.

Galleria Pikku-Sökössä Espoon Soukassa on esillä Taru Leinosen ja Satu Pirisen valokuvanäyttely. Kumpikin opiskelee Taideteollisessa korkeakoulussa, ja tämä näyttely on enimmäkseen valikoitu heidän kanditöidensä kuvista.

Pirisen kuvasarja Moonwalk esittää hänen uniaan. Pirinen kärsi pitkään unettomuudesta ja näki outoja unia, jotka jäivät vaivaamaan mieltä. Hän alkoi kirjata uniaan ylös ymmärtääkseen jotakin uutta itsestään.

”Unet ovat tiedostamaton maailma. Niiden kautta pohdin ihmissuhteita, kasvamista ja ihmisen muuttumista”, Pirinen sanoo.

Laituriunessa hän oli uimassa syksyisessä järvessä. Takaa tuli vartija, ja syytti häntä maksamattomasta uintimaksusta. Laiturilla häntä tuijottivat pöllö, hilleri ja hiiri.

”Hilleriä ja hiirtä en kuvaan löytänyt, ja tosi monta kertaa piti käydä kylmässä vedessä.”

Leinosen teemana on lähteminen. Hän pohtii äidin ja lapsen välistä suhdetta, samoin sisarusten välistä. Teemana on myös kasvaminen, tarkemmin yritys olla kasvamatta aikuiseksi liian nopeasti.

Hän on käyttänyt mallina omaa äitiään ja 11-vuotiasta tytärtään, jotka ovat molemmat tottuneita malleja ja osaavat olla kuvissa juuri niin kuin Taru haluaa.

”Heitä kuvatessa tuntuu kuin kuvaisin itseäni”, Leinonen sanoo.

Yhteisen näyttelyn nimi on Kerrossänky: sana kokoaa yhteen paljon unista ja kasvamisesta.

Galleria Pikku-Sökö sijaitsee suloisessa pikkutalossa Soukanpohjan kartanon kyljessä Etelä-Espoossa. Ympärillä on lähinnä eri-ikäisiä uusia asutusalueita, mutta tämä talo on 1800-luvulta ja kartanoalue sen ympärillä Etelä-Espoon ainoa vanha kylämaisema.

Kartanon pihapiirissä on pidetty viisi vuotta ympäristötaidepolkua, ja kartanon omistajalla Merva Mikkolalla on paljon periaatteita. Hän kiiruhtaa kertomaan olevansa feministi ja pasifisti. Mikkola haluaisi rakentaa kartanon yläkertaan hissin esteettömyyden takaamiseksi ja avata galleriaan ekokahvilan.

”Hullunahan tätä suunnitelmaa pidetään, mutta katsotaan”, hän sanoo.

Leinosen ja Pirisen valokuvanäyttely ei ole gallerian ensimmäinen, mutta melkein.

”Se oli ehdoton sääntö, että kertakäyttöastioita emme saaneet käyttää”, Satu Pirinen sanoo hymyillen.

Kerrossänky-näyttely 7–28.2.2009, ti–pe 16–20 la–su 8–17. Galleria Pikku-Sökö, Soukanpohjan kartanon pihapiiri, Espoonlahtentie 14B.