Helsingin Kallioon Dallapénpuistoon perustettiin keskiviikkona 24.5.2023 neljän aikaan pop up -huumeidenkäyttöhuone. Liuta yksityishenkilöitä pystytti puistoon teltan, jonka lisäksi he toivat paikalle puhtaita pistovälineitä ja esitteitä turvallisesta huumeidenkäytöstä.
Juha-Pekka Pääskysaaren mukaan oli iloinen yhteensattuma, että paikalta poistettiin yleinen vessa aiemmin samana päivänä. “Tästä sopivasti lähti vessa aamulla, missä ne veti, koska se aiheutti häiriötä ja ne vetää ja asuu siellä. Kaupungin ratkaisu oli viedä se pois ja tuoda käyttäjät rappukäytäviin”, kommentoi tapahtumaa järjestämässä ollut Pääskysaari. Hän kertoo käyttöhuoneiden olevan tarpeellisia, koska ilman niitä huumeiden käyttäjät päätyvät piikittämään julkisilla paikoilla kuten vessoissa, kaduilla ja rappukäytävissä. Tempauksen tavoitteena oli nostaa aihe julkiseen keskusteluun ja tarjota turvallinen, steriili paikka käyttämiselle.
Huumekuolemien määrä on jatkuvassa nousussa. Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus EMCDDA julkaisi vuonna 2022 huumeraportin, jonka mukaan Suomi on Euroopan kärkimaa alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa. Sitä edellisenä vuonna huumausaineisiin kuoli Suomessa 287 henkilöä, mikä oli enemmän kuin kertaakaan mittaushistorian aikana. Jo kahdessatoissa muussa Euroopan maassa huumekuolemien ehkäisyksi on otettu käyttöön käyttöhuoneet, jotka tavoittavat syrjäytyneitä huumeita käyttäviä henkilöitä.
“Tanskassa lakimuutos meni läpi 2012, tämmöisen tapahtuman jälkeen”, kertoo Kööpenhaminassa käyttöhuoneessa työskentelevä Jani Keto, joka oli paikalla tukemassa ja seuraamassa tapahtumaa. Hän kertoo työnsä olevan haastavaa, mutta tärkeää ja antoisaa. “Ne [ihmiset] elää vielä yhden päivän lisää. Se on mielestäni hyvä mittari, mennään päivä kerrallaan.”
Suomessa käyttötilojen perustamisen ja kokeilun esteenä on toistaiseksi lainsäädäntö, vaikka useat asiantuntijatahot, mukaan lukien THL puoltavat niitä. Käyttöhuoneissa on mahdollisuus pistää hygieenisemmin ja haitattomammin, minkä lisäksi asiakkaita koulutetaan turvallisempiin käyttötapoihin. Samalla heitä ohjataan muihin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. THL:n mukaan siirtyminen käyttöhuoneisiin parantaisi myös katuturvallisuutta ja ympäristöhygieniaa.
THL toteaa, että käyttöhuoneet eivät kuitenkaan olisi tae huumekuolemien loppumiseen, sillä Suomessa kuollaan yleisimmin pidempivaikutteisen yleisimmin opioidi buprenorfiinin ja rauhoittavien päihteiden ja alkoholin yhteisvaikutuksiin vasta käyttöhuoneesta poistumisen jälkeen.
Pääskysaari kuitenkin muistuttaa, että huumekuoleman taustalla voi olla muukin kuin yliannostus: “Nää ihmiset kuolee. Ei ne kuole yliannostuksiin, vaan tulehduksiin. Toivon, että moni ajattelee, että ne ketkä vessoissa ja puistoissa vetää, ne ovat jonkun poikia, tyttäriä, setiä ja äitejä.”
Helsingin Sanomat uutisoi puoli kuuden aikaan samana iltana, että poliisi oli määrännyt teltan purettavaksi.