Sota & rauhaKirjoittanut Miia VistiläKuvat Naisten Valmiusliitto

Naisten valmiusliitto haluaa Suomeen kriisivalmiustaitoisten vapaaehtoisten rekisterin

Turvallisuuteen ja kriisinhallintaan liittyvien taitojen kysyntä kasvaa. Naisten valmiusliitto ajaa Suomeen rekisteriä, josta viranomaiset löytäisivät koulutettuja vapaaehtoisia erilaisiin tehtäviin kriisitilanteissa. Turvallisuustaitojen koulutusta järjestetään yhä enemmän myös verkossa.

Lukuaika: 2 minuuttia

Naisten valmiusliitto haluaa Suomeen kriisivalmiustaitoisten vapaaehtoisten rekisterin

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lisännyt kiinnostusta henkilökohtaiseen ja yhteiskunnalliseen turvallisuuteen. Etenkin moni armeijaa käymätön miettii, miten toimia ja olla hyödyksi kriisin aikana. 

Naisten Valmiusliitto ajaa Suomeen turvallisuuskoulutettujen rekisteriä, josta viranomaiset löytäisivät sopivat koulutetut ja sitoutuneet henkilöt eri tehtäviin poikkeustilanteissa. Rekisteriin voisi ilmoittaa osaamisensa ja valmiutensa toimia eri tehtävissä kriisin aikana.

”Järjestökenttä on pirstaleinen. Ei valitettavasti ole sellaista yhtä Lotta Svärdin kaltaista järjestöä, johon naiset voisivat liittyä ja jonka kautta pääsisi eri tehtäviin”, harmittelee Naisten valmiusliiton pääsihteeri Pia Lindell.  

Naisten valmiusliitto järjestää ei-sotilaallisia varautumiskoulutuksia ja ohjaa jäsenjärjestöjensä toiminnan pariin. Liittoon kuuluu erilaisia maanpuolustus- ja kokonaisturvallisuusjärjestöjä kuten Reserviläisliitto, Marttaliitto ja Pelastakaa lapset ry. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Nyt eri järjestöillä on omat rekisterinsä vapaaehtoistyöntekijöilleen. Keskitetystä rekisteristä olisi hyötyä. 

”Aktiivinen ihminen voi olla useassa rekisterissä, mutta kriisitilanteessa ehtii vain yhteen. Rekisteriin ilmoittautuessa myös selvitettäisiin, että ihminen ymmärtää mihin sitoutuu, ja että hänellä on valmiudet tehtävään”, Lindell kertoo hankkeesta. 

Pilottihanke varuskuntien muonituksesta

Vuosi sitten aloitettiin pilottihanke, jossa puolustusvoimien muonituksesta vastaava Leijona Catering, Naisten Valmiusliitto ja Maanpuolustuskoulutus keräävät rekisteriä auttamishaluisista ja kykyisistä ihmisistä auttamaan varuskuntien muonituksessa kriisin aikana. Tehtävään sitoutuminen edellyttää hygieniapassia sekä asuntoa varuskunnan lähellä, sillä majoitusta ei voida järjestää.

Voima 3/2022 on sodan ja rauhan teemanumero. Jos pidät lukemastasi, harkitsethan Voiman vuositilausta hintaan 39€.

Ennen sitoutumistaan tehtävään vapaaehtoiset käyvät verkkokurssin, jossa selvitetään tehtävän luonne. Esimerkiksi että sodan syttyessä varuskunta-alue on todennäköisemmin hyökkäyksen kohteena ja siten mahdollisesti sen ympäristöä vaarallisempi paikka työskennellä.    

Osana pilottihanketta on alustavasti kysytty jäsenjärejestöjen jäsenien halukkuutta sitoutua.

”Jo 900 henkilöä on ilmoittanut sitoumushalukkuutensa. Ennen kesää on tarkoitus saada rekisteröityminen käyntiin”, Lindell kertoo. 

Turvallisuuskoulutusta verkossa

Naisten valmiusliitto ja sen jäsenjärjestöt järjestävät myös erilaisten turvallisuustaitojen koulutusta. Kursseille on ollut ennätysmäärä hakijoita, eivätkä kaikki ole mahtuneet mukaan. Järjestössä suunnitellaankin verkko-opetuksen lisäämistä.  

Kuluvana keväänä Naisten valmiusliitto järjestää kriiseihin varautumisesta myös nettiluentosarjan, jossa käsitellään muun muassa kotitalouksien varautumista, väestönsuojelua, kyberturvallisuutta ja henkistä kriisinkestävyyttä. Myös Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto tarjoaa ilmaista kyberturvallisuuskoulutusta verkossa.

  • 4.4.2022
  • Kirjoittanut Miia Vistilä
  • Kuvat Naisten Valmiusliitto