Aallokot suurenevat Itämerellä, ennakoi IPCC:n uusi ilmastoraportti. Kuva: Tõsine, Wikimedia Commons

Ilmastokriisi, YmpäristöKirjoittanut Miia Vistilä

Lohdutonta luettavaa: ilmastokatastrofi monilla alueilla tuhoisampi kuin oletettu

YK:n ilmastopaneeli IPCC:n raportti käy vuosi vuodelta synkemmäksi.

Lukuaika: < 1 minuutti

Lohdutonta luettavaa: ilmastokatastrofi monilla alueilla tuhoisampi kuin oletettu

Aallokot suurenevat Itämerellä, ennakoi IPCC:n uusi ilmastoraportti. Kuva: Tõsine, Wikimedia Commons

IPCC:n tuore ilmastoraportti on lohdutonta luettavaa myös merien kannalta. Vaikka maapallon ilmaston keskilämpötilan nousu saataisiin pysäytettyä alle kahteen asteeseen, niin monimuotoiset, värikkäät ja erittäin hitaasti uusiutuvat koralliriutat menetetään silti nykymuodoissaan.

Koralliriuttojen ohella herkimpiä muutoksille ovat napa-alueiden ekosysteemit. Ilmasto lämpenee navoilla maapallon keskilämpötilan muutosta nopeammin. Sopeutuminen on vaikeampaa, koska ei ole elinympäristöjä, joihin lajit voisivat siirtyä. Suomessa talven keskilämpötila voi kohota jopa 2–7 astetta.

Voima 2/2022 on ympäristön teemanumero. Jos pidät lukemastasi, harkitsethan Voiman vuositilausta hintaan 39€.

Uuden raportin mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat monilla alueilla tuhoisampia kuin tähän asti on oletettu. Merten ekosysteemit ovat muuttumassa tavoilla, jotka vaarantavat yksittäisten lajien lisäksi esimerkiksi kalastuksesta riippuvaiset ihmisyhteisöt. Merten kunnosta riippuu myös elämä maalla. Ne ovat maapallon keuhkot ja suurin hiilinielu.

Kaikkia tuhoja ei voida enää estää. Raportin mukaan politiikan painopistettä täytyy siirtää katastrofien estämisestä kaukonäköiseen muutokseen sopeutumiseen. Tämä on mahdollista hyödyntämällä paikallisyhteisöjen, kuten alkuperäiskansojen, tietoa ja lisäämällä näiden poliittista vaikutusvaltaa.

Lisäksi tarvitaan suuria taloudellisten järjestelmien muutoksia. Korvaamattomien ekosysteemien suojelun tulee tärkeysjärjestyksessä ohittaa näennäisen tuottava ylikalastus tai fossiilisia polttoaineita käyttävä kuljetusliikenne.