Lukuaika: < 1 minuutti

Lämpenevä meri kiihdyttää ilmastokriisiä

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkisti syyskuun lopussa raportin merten ja jäätiköiden tilasta.

Raportin mukaan jäätiköiden sulaminen kiihtyy. Merten lämpöaallot lisääntyvät ja aiheuttavat hirmumyrskyjä tiheämmin. Jopa kaksi miljardia ihmistä asuu rannikoilla.

Merten lämpeneminen on erityisen tuhoisaa ekosysteemeille. Kasvi- ja eläinkunta kohtaavat muutoksia, joista ne eivät toivu. Korallit ovat vaarassa jo nyt, ja jos meret lämpenevät, lajien katoamisvauhti nopeutuu. Kalastuksesta tulee hyvin vaikea elin­keino.

Ympäristöjärjestö WWF tulkitsee raporttia:

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

”Ilmasto lämpenee arktisilla alueil­la yli kaksi kertaa nopeammin kuin maapallolla keskimäärin. Suomessa talvet ovat jo siirtyneet 300 kilometriä pohjoiseen. Yhä useampi talvi Etelä-Suomessa voi olla lumeton ja jäätön.”

Merten muutokset vaikuttavat myös merivirtoihin, jotka saattavat heiketä. Esimerkiksi Euroopan kannalta Golf-virta on tärkeä.

Ilmastopaneeli vaatii pikaisia toimenpiteitä. Jotta suunta saadaan pian käännettyä parempaan, IPCC peräänkuuluttaa valtioiden välistä yhteistyötä, tutkimustiedon ja informaation jakamista ja taloudelliseen eriarvoisuuteen puuttumista.

Raporttia työsti sata tieteentekijää kahden vuoden ajan yli 30 maassa. Työryhmä tutki jäätiköiden tilaa vuoristo- ja merialueilla, napaseutujen jääpeitteitä, merenpinnan nousua, meri­ekosysteemien muutoksia sekä näistä asioista aiheutuvia ääri-ilmiöitä ja riskejä.