PolitiikkaKirjoittanut Julius HalmeKuvat Julius Halme

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta köyhtyi edellisen hallituksen aikana

Tilastokeskuksen julkaisemista tiedoista selviää, että varallisuuserot repesivät Sipilän hallituskauden aikana.

Lukuaika: 2 minuuttia

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta köyhtyi edellisen hallituksen aikana

Eriarvoisuus kasvoi merkittävästi Sipilän hallituskauden aikana, selviää Tilastokeskuksen julkaisemasta raportista. Suomalaisten varallisuuserot ovat 2000-luvulla kasvaneet ja että kymmenesosa suomalaisista omistaa puolet kotitalouksien nettovarallisuudesta.

Raportin mukaan vauraimman kymmenyksen varallisuus kasvoi 2016–2019 keskimäärin 70 458 eurolla per kotitalous. Loput yhdeksän tulokymmenystä puolestaan köyhtyivät keskimäärin 5 346 eurolla kotitaloutta kohden.

Varallisuuserot kasvoivat valtavasti 2000-luvulla. Rikkain kymmenys on kasvattanut varallisuuttaan 375 060 eurolla per kotitalous, kun taas köyhin kymmenys on velkaantunut entisestään.

Varallisuuserot kasvoivat jyrkimmin Juha Sipilän hallituskauden aikana. Sipilän hallituksessa istuivat perussuomalaiset (myöhemmin siniset), kokoomus ja keskusta.

mainos

Myös tuloerot kasvoivat Sipilän hallituskaudella. Tämä käy ilmi Kalevi Sorsa -säätiön Eriarvoisuuden tila Suomessa 2020 -raportista. Raportin mukaan ylimmän tulokymmenyksen tulo-osuus kaikista veron jälkeisistä tuloista on ollut suurin, 26,9%, vuonna 2018.

Sipilän hallitus (2015–2019) teki leikkauksia muun muassa koulutukseen, sosiaaliturvaan, opintotukeen sekä lähes kaikkiin Kelan etuuksiin ja tukiin. Kilpailukykysopimuksen avulla hallitus huononsi työehtoja ja jäädytti palkankorotuksia.

Taloudellinen eriarvoistuminen on merkittävä globaali ongelma. YK:n vuonna 2020 julkaistun raportin mukaan eriarvoistuminen vaikuttaa yli 70 prosenttiin maailman väestöstä ja on yksi suurimmista turvallisuusuhista. Arvovaltaisen tutkimus- ja hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin mukaan rikkaimmalla prosentilla väestöstä on tällä hetkellä kaksi kertaa enemmän varallisuutta kuin kaikilla lopuilla 6,9 miljardilla ihmisellä.