PolitiikkaKirjoittanut Julius HalmeKuvat Julius Halme

Rikkain kymmenys vaurastui entisestään Sipilän hallituksen aikana

Tilastokeskuksen julkaisemista tiedoista selviää, että nettovarallisuuserot repesivät Sipilän hallituskauden aikana.

Lukuaika: 2 minuuttia

Rikkain kymmenys vaurastui entisestään Sipilän hallituksen aikana

Eriarvoisuus kasvoi merkittävästi Sipilän hallituskauden aikana, selviää Tilastokeskuksen julkaisemasta raportista. Suomalaisten nettovarallisuuserot ovat 2000-luvulla kasvaneet ja kymmenesosa suomalaisista omistaa lähes puolet kotitalouksien nettovarallisuudesta. Kotitalouden nettovarallisuus saadaan laskemalla yhteen varat ja vähentämällä niistä velat.

Raportin mukaan vauraimman kymmenyksen nettovarallisuus kasvoi 2016–2019 keskimäärin 70 458 eurolla per kotitalous. Lopun yhdeksän tulokymmenyksen nettovarallisuus puolestaan laski keskimäärin 5 346 eurolla kotitaloutta kohden.

Nettovarallisuuserot kasvoivat valtavasti 2000-luvulla. Rikkain kymmenys on kasvattanut nettovarallisuuttaan 375 060 eurolla per kotitalous, kun taas köyhin kymmenys on velkaantunut entisestään.

Nettovarallisuuserot kasvoivat jyrkimmin Juha Sipilän hallituskauden aikana. Sipilän hallituksessa istuivat perussuomalaiset (myöhemmin siniset), kokoomus ja keskusta.

mainos

Myös tuloerot kasvoivat Sipilän hallituskaudella. Tämä käy ilmi Kalevi Sorsa -säätiön Eriarvoisuuden tila Suomessa 2020 -raportista. Raportin mukaan ylimmän tulokymmenyksen tulo-osuus kaikista veron jälkeisistä tuloista on ollut suurin, 26,9%, vuonna 2018.

Sipilän hallitus (2015–2019) teki leikkauksia muun muassa koulutukseen, sosiaaliturvaan, opintotukeen sekä lähes kaikkiin Kelan etuuksiin ja tukiin. Kilpailukykysopimuksen avulla hallitus huononsi työehtoja ja jäädytti palkankorotuksia.

Taloudellinen eriarvoistuminen on merkittävä globaali ongelma. YK:n vuonna 2020 julkaistun raportin mukaan eriarvoistuminen vaikuttaa yli 70 prosenttiin maailman väestöstä ja on yksi suurimmista turvallisuusuhista. Arvovaltaisen tutkimus- ja hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin mukaan rikkaimmalla prosentilla väestöstä on tällä hetkellä kaksi kertaa enemmän varallisuutta kuin kaikilla lopuilla 6,9 miljardilla ihmisellä.

Juttua muokattu 4.1.2023 klo 16:59: Otsikkoa korjattu: vanha otsikko oli ”Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta köyhtyi edellisen hallituksen aikana”, uusi otsikko on ”Rikkain kymmenys vaurastui entisestään Sipilän hallituksen aikana”. Leipätekstiä korjattu kertomaan yhdeksän kymmenyksen nettovarallisuuden laskusta, ei köyhtymisestä. Termi ”varallisuus” vaihdettu ”nettovarallisuudeksi”. Lisäksi selvennetty nettovarallisuuden käsitettä.