moksikansi

Kirjallisuus

Groteskisti Sipilän Suomesta

Lukuaika: < 1 minuutti

Groteskisti Sipilän Suomesta

Köyhien sota

Sira Moksi

Sanomalehtien pilapiirroksissa näkyy harvoin raiskauksia, katkottuja päitä tai alastomia poliitikkoja. Netissä Suomen politiikkaa piirroksillaan kommentoivalle Sira Moksille nämä ovat tavanomaista kuvastoa, kun hän kritisoi hallituksen sanomisia groteskin herkullisilla, järkyttämään tarkoitettuilla karikatyyreillä. Hän piirtää poliitikot usein myös eläimiksi tai ottaa vaikutteita sarjakuvista, kuvataiteesta ja elokuvista.   

Rankkoja kuvia sensuroidaan usein sosiaa­lisessa mediassa. Moksilla on oma nettisivu, jossa hän julkaisee piirroksiaan silloinkin kun Facebook-tili on suljettuna. 

Köyhien sota -kokoelmassa on piirroksia Juha Sipilän hallituksen ajalta, vuosilta 20152019. Moksi kärjistää näyttääkseen todellisuuden puheiden takana. Kuvat on tehty reaktioina päivänpolttaviin uutisiin eikä konteksteja selitetä, joten viittausten ymmärtäminen vaatii välillä hyvää poliittista muistia. 

Albumiin painetut kuvat ovat netissä julkaistujen tapaan valokuvia mustavalkoisista piirroksista ja niissä on harmaa taustaväri, joka luo illuusion sanomalehdistä leikatuista kuvista. Joitain kuvia on käsitelty reunoiltaan tummemmiksi, mikä vahvistaa kuvien ahdistavaa ilmapiiriä entisestään. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Moksi tekstaa hyvin, mutta puhekuplat on yleensä tekstattu koneella eri fonteilla. Fonttien, ku­vien kokojen ja kuvankäsittelyn vaihtelu tekee kokoelmasta visuaalisesti epä­tasaisen. 

Miia Vistilä

  • 7.5.2019