Voima-lehden haastattelemien graffitimaalareiden mukaan suuren turvallisuusalan yrityksen työntekijät ovat ylittäneet toimivaltansa useissa tapauksissa, jotka liittyvät lievistä vahingonteoista epäiltyjen kohteluun.
Haastateltavien kokemuksissa toistuvat tavaroiden penkominen ja haltuunotto, kuulustelu ja valokuvaaminen. Useat haastateltavat kertovat yhdenmukaisesti kovakouraisista otteista ja väkivallalla uhkailusta kiinniottotilanteissa.
”Matkalla kiinniottotilaan vartijat pitivät minua tosi kovakouraisesti kiinni. Yllättäen he pysähtyivät ja sanoivat: ’Tää on sellainen paikka, ettei täällä ole kameroita. Yksikin virheliike, niin me tulkitaan se vastusteluna. Sitten painitaan ja kunnolla’”, kertoo helsinkiläisen kauppakeskuksen lähistöltä kiinni otettu henkilö.
”Yllättäen he pysähtyivät ja sanoivat: ’Tää on sellainen paikka, ettei täällä ole kameroita. Yksikin virheliike, niin me tulkitaan se vastusteluna. Sitten painitaan ja kunnolla.’”
Hän kertoo olleensa kiinniotettuna lievästä vahingonteosta toistekin. Silloin hänet raudoitettiin ja hänen taskunsa tyhjennettiin. Lain mukaan vartijalla ei pääsääntöisesti ole oikeutta tutkia kenenkään tavaroita, vaan paikalle on kutsuttava poliisi.
Vartijat myös valokuvasivat kiinniotetun kasvot, minkä jälkeen he kyselivät tältä ”mitä nimeä hän tekee” viitaten graffiteissa käytettäviin nimimerkkeihin. Vartijat luettelivat henkilölle eri graffitimaalareiden nimimerkkejä ja kyselivät, tunteeko tämä heitä. Henkilö totesi, ettei hänellä ole mitään sanottavaa asiaan ja pyysi soittamaan poliisit paikalle. Vartijat jatkoivat kyselyä vielä puoli tuntia, kunnes poliisi vihdoin soitettiin paikalle.
Epäilyjä laittomasta henkilörekisteristä
Graffitipiireissä kyseisen yrityksen kiinniottamien henkilöiden valokuvaus on yleistä tietoa. Maalarit epäilevät yrityksen pitävän laitonta henkilörekisteriä kuvatuista.
Toisen haastateltavan mukaan hänet oli lievään vahingontekoon liittyvässä kiinniottotilanteessa raudoitettu ja asetettu vatsalleen maahan.
”Taskujeni penkomisen ja passini löytämisen jälkeen raudat poistettiin ja minut nostettiin istuma-asentoon. Vartijat kaivoivat puhelimet esiin ja sanoivat ’katso kameraan’. Pidin huppua syvällä päässä ja katsoin maahan. He pyysivät minua ottamaan hupun pois. En ottanut. Viereen tuli toinen vartija pippurisumutteen kanssa ja sumutti sitä sormilleni. Annettiin ymmärtää, että on mahdollista käyttää voimakeinoja, jos en tottele.”
Kolmas haastateltava kertoo kiinnioton sujuneen asiallisesti. Poliisin saapumista odotellessa vartija oli ystävällinen, kehui seinämaalauksia hienoiksi, valokuvasi niitä ja uteli, mitähän niissä mahtaa lukea. Vartija kuvasi myös kiinniotetun. Tämän kysyessä syytä kuvaamiselle vartija vastasi, että kuvat ovat todisteita siitä, että haastateltava on hyvässä kunnossa eikä häntä ole pahoinpidelty.
Vartija seurasi kauppareissulta kotiin
Harva uskaltaa kertoa vartijoiden toimista julkisuuteen varsinkaan omalla nimellään kostotoimenpiteiden pelossa.
Eräs Voima-lehden haastattelema henkilö kertoo, että hänelle entuudestaan tuttu vartijapartio oli seurannut häntä autolla henkilön ollessa kotimatkalla kauppareissulta. Tapaukseen ei liittynyt epäilyä rikoksesta.
”Vartija huuteli autosta ’mitä kuuluu?’”
Henkilö oli todennut, ettei heillä ole mitään keskusteltavaa ja pyytänyt tätä lopettamaan seuraamisen.
Toinen kohtaaminen saman partion kanssa tapahtui, kun henkilö oli ollut pyöräilemässä kavereidensa kanssa.
”Tämä kyseinen partio ajoi meitä kadun toisella puolella vastaan. Vartija avasi ikkunan ja otti minuun katsekontaktin. Jatkoimme matkaa, mutta auto seurasi meitä. Emme olleet tehneet mitään, eikä heillä ollut mitään syytä takaa-ajoon. Pyöräilimme viereiseen puistoon, jonne ei pääse autolla ajamaan. Partio kaahasi puiston eteen ja jäi parkkiin. Seisoimme paikallamme, kunnes he lähtivät pois.”
Myös helsinkiläisen taidetavarakaupan myyjä vahvistaa kuulleensa tarinoita seuraamisesta ja ahdistelusta.
Voima-lehti kysyi yrityksen näkemyksiä tapahtumista, mutta yrityksestä ei haluttu kommentoida niitä.
Voima on seurannut aihetta koko olemassaolonsa ajan. Jos sinulla on tuoreita kokemuksia aiheesta, voit kertoa niistä jutun kirjoittaneelle toimittajalle julius.halme@voima.fi. Kaikki kertomukset käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti. Kuvan graffitit eivät liity tapaukseen.