Rekolan kirkkoherra Laura Maria Latikka (oikealla) toivottaa rauhankävelijät tervetulleiksi.

UskontoKirjoittanut Miika AuvinenKuvat Miika Auvinen

YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikko aloitettiin Vantaalla Rauhankävelyllä

Rauhankävely-tapahtumissa osallistuja voi vaihtaa ajatuksia eri uskontoihin kuuluvien ja uskonnottomien kanssa. Vantaalainen Rekolan seurakunta on järjestänyt Rauhankävelyjä vuodesta 2015 saakka.

Lukuaika: 2 minuuttia

YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikko aloitettiin Vantaalla Rauhankävelyllä

Rekolan kirkkoherra Laura Maria Latikka (oikealla) toivottaa rauhankävelijät tervetulleiksi.

Tällä viikolla vietetään YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikkoa. Vantaan Rekolan seurakunnassa viikko aloitettiin Rauhankävelyn merkeissä viime lauantaina. Rauhankävelyssä kristityt, muslimit ja uskonnottomat kävelivät yhdessä noin neljän kilometrin matkan Koivukylästä Korsoon. Rekolan seurakunnan lisäksi mukana oli ihmisiä muun muassa Koivukylän moskeijasta. Rekolan kirkkoherra Laura Maria Latikan mukaan tapahtuman arvoja ovat rauha ja sovussa eläminen.

”Ihmiset uskovat eri tavalla tai eivät usko lainkaan – erilaisuuksista huolimatta kaikilla tulisi olla mahdollisuus turvalliseen ja hyvään elämään”, Latikka kuvailee.

”Esikuvamme löytyvät aiemmista Helsingin ja Turun Rauhankävelyistä. Olemme järjestäneet Koivukylässä muutamia Rauhankävelyitä, jolloin olemme vierailleet Rekolan Pyhän Andreaan kirkossa ja Koivukylän moskeijassa. Tänä vuonna kävelemme kuitenkin suoraan Korsoon yhteisymmärrysviikon avajaisiin”, Latikka kertoo.

Kävelemään saapui noin 15 ihmistä. Sää oli tapahtuman aikana sateinen. Osa kävelijöistä ei halunnut näkyä valokuvissa.

Vuonna 2010 YK julisti helmikuun ensimmäisen viikon maailmanlaajuiseksi uskontojen välisen yhteisymmärryksen viikoksi. Yhteisymmärrysviikon teema on tänä vuonna ”Puhu dialogia!”. Tarkoituksena on korostaa eri uskontojen ja maailmankatsomusten välistä rakentavaa keskustelua. Tämän vuoden teemaviikon suojelija on Keskustakirjasto Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara.

mainos

Rauhankävely oli yksi tämän vuoden teemaviikon aloitustapahtumista: määränpäänä oli Korson Lumo-sali, jossa pidettiin viikon viralliset avajaiset. Vuosittaisen teemaviikon aikana järjestetään erilaisia tapahtumia ja uskontojen välisiä vuoropuheluja.

Uskontojen välinen solidaarisuus on ollut esillä viime kuukausina myös juutalaisiin seurakuntiin kohdistuneen ilkivallan vuoksi. Marraskuussa, Kristalliyön vuosipäivänä Helsingin synagogan edustalle oli liimattu juutalaisvastaisia tarroja. Auschwitzin muistopäivänä ilkivallan kohteeksi joutui Turun synagoga, joka töhrittiin punaisella maalilla. Molempien ilkivallan tekojen jälkeen eri uskontojen edustajat kokoontuivat osoittamaan tukeaan juutalaiselle seurakunnalle. Esimerkiksi Turussa paikalle kokoontui noin 500 ihmistä. Myös esimerkiksi katolisen kirkon rakennuksia on töhritty Turussa.