Nuoret ja rohkeatKirjoittanut Kukka-Maria AhokasKuvat Kukka-Maria Ahokas

Vasemmistoaktivisti Larry Delao: ”Työväestön asema pitää tehdä näkyväksi”

Lukuaika: 2 minuuttia

Vasemmistoaktivisti Larry Delao: ”Työväestön asema pitää tehdä näkyväksi”

Kuka?

Larry Delao

Ikä 29

Asuinpaikka Peru

Ammatti Kansalaisaktivisti.

Tästä en tingi Kollektiivinen yhteishenki. Ilman sitä yhteiskuntaa on mahdotonta rakentaa.

Aktivismin laji Vasemmistoaktivisti. 

Terveiset muille nuorille On parempi tehdä jotakin ja epäonnistua kuin olla tekemättä mitään. Aina voi yrittää uudelleen.

 

Perulainen kansalaisaktivisti Larry Delao ei halua katua vanhana sitä, ettei olisi yrittänyt tehdä mitään. Punkkia kuunteleva aktivisti haluaa parantaa työväenluokan oikeuksia.

Larry Delao, 29, herää joka aamu kuudelta. Varhainen herätys on välttämätöntä, jotta hän ehtii toimittaa vasemmistolaista lehteä, järjestää katutaidefestivaalia, osallistua vasemmistopuolueen toimintaan ja mielenosoituksiin, pyörittää omaa kahvilaa, viettää aikaa perheensä kanssa ja käydä punk-keikoilla. Limassa asuva vasemmistoaktivisti sanoo, että aikainen herätys on kuitenkin tärkeintä siksi, että aamuisin ehtii harjoitella lihaskuntoa.

”Aktivistin täytyy pitää huolta itsestään. Muuten ei jaksa”, hän nauraa.

Larry tunnetaan omalla asuinalueellaan hyvin, koska hän on monessa mukana. Viimeksi hän on tehnyt vaalityötä vasemmistopuolueelleen kongressivaalien alla.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

”Välillä on uuvuttavaa tehdä töitä kellon ympäri, mutta iltaisin olen yleensä väsynyt ja onnellinen, koska tiedän työskennelleeni oikeiden asioiden vuoksi. Sitä paitsi aktivismi on hauskaa”, hän jatkaa.

Poliittinen herääminen tapahtui jo nuorena, Larry kertoo. ”Olin vielä lapsi, kun koin yhteiskunnallista vääryyttä omassa lihassani. Vanhempani työskentelivät maataloustyöntekijöinä Liman ulkopuolella, ja minäkin olin mukana työskentelemässä pelloilla. Työ on raskasta ja työntekijöitä kohdellaan huonosti. Eniten minua järkytti nähdä, että pelloilla työskentelee myös vanhuksia. Iäkkäiden ihmisten ei kuuluisi enää tehdä raskasta työtä, mutta köyhillä ei ole vaihtoehtoa”, nykyisin lähiössä asuva Larry kertoo.

Hän meni opiskelemaan poliittista filosofiaa yliopistolle ymmärtääkseen yhteiskuntaa paremmin. Etenkin antiikin filosofi Aristoteleen ajattelu innoitti häntä: kriittinen ajattelu on kaiken perusta. Larryn mukaan perulaisten matala koulutustaso johtaa kuitenkin siihen, että ihmiset eivät kyseenalaista annettua yhteiskuntajärjestystä. Hän antaa esimerkin.

”Jos meidän työväenluokkaisella asuinalueellamme tehdään aseellinen ryöstö, poliisi ei aina vaivaudu edes tulemaan paikalle. Jos vastaava tapahtuu eliitin asuinalueella, poliisi rientää heti tutkimaan asiaa. Monet perulaiset ajattelevat, että asian kuuluukin olla näin.”

Poliittisen toiminnan ohella Larry järjestää katutaidefestivaalia. Hänen mukaansa taide on tehokas keino, koska se koskettaa ihmisiä. Katutaidefestivaalilla esiintyy vain työväenluokkaisia taiteilijoita, jotka ammentavat omasta luokkataustastaan. Teatteriperformanssien, musiikkikappaleiden ja graffitien päähenkilöinä on bussin rahastajia, torimyyjiä tai kotitaloustyöntekijöitä. ”Näin yleisö voi samastua paremmin. Näytämme näkymättömäksi tehtyjä ammatteja, koska työväenluokan ääntä ei yleensä kuulla.”

Perulaisen politiikan ongelmista voi tehdä pitkän luettelon: Larry kertoo kansalaisoikeuksien rajoittamisesta, ammattiyhdistysliikkeen toiminnan hankaloittamisesta ja korruptiosta. Niiden edessä ei kuitenkaan pidä lamaantua, Larry sanoo: ”Tunnen muutamia iäkkäitä kansalaisaktivisteja. He eivät koskaan kadu elämäntyötään jälkeenpäin. Minäkään en halua olla vanhana katkera siitä, etten olisi edes yrittänyt.”

Tämä artikkeli on osa Rauhanpuolustajien ja Rauhankasvatusinstituutin hanketta ”Nuoret ja rohkeat -tarinoita aktivismista”. Hanke on rahoitettu EU:n tuella osana Fingon hallinnoimaa Frame, Voice, Report -rahoitusta. Artikkelin sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida katsoa missään olosuhteissa heijastavan Euroopan unionin kantaa.