Kianoush Ramezani ja kuvaaja Miia Sirén melkein Voimassa eli Rosebudin kirjakaupassa. (Rosebud on Voiman suurin omistaja.)

YhteiskuntaKirjoittanut Iida Simes

Vapauden puolesta mustekynän voimin. Tämän haastattelun voi myös kuunnella!

Maailmankuulu pilapiirtäjä Kianoush Ramezani kommentoi Charlie Hebdo -lehteen kohdistuneen terrori-iskun oikeudenkäyntiä, joka on juuri alkanut Pariisissa. Lisäksi hän pohti mitä demokratiaa ja ihmisoikeuksia vaalivassa Euroopassa pitäisi tehdä. Ohessa Ramezanin haastattelu myös audiona eli podcastina. Hän puhuu englantia, ja haastattelija (Simes) kääntää suomeksi tiivistäen.

Lukuaika: 2 minuuttia

Vapauden puolesta mustekynän voimin. Tämän haastattelun voi myös kuunnella!

Kianoush Ramezani ja kuvaaja Miia Sirén melkein Voimassa eli Rosebudin kirjakaupassa. (Rosebud on Voiman suurin omistaja.)

Voimassa julkaistu pilapiirtäjä Kianoush Ramezanin haastattelu on herättänyt paljon keskustelua. Tähän juttuun linkatussa haastattelussa Ramezani avaa lisää uhan olemusta ja kertoo myös siitä, mitä hänen mielestään nyt pitäisi tehdä: ihmisoikeuksien ja tasa-arvon puolesta taistelevia pitäisi tukea enemmän ja näkyvämmin.

Lisäksi nimenomaan ”vasemmiston”, eli demokratian, tasa-arvon, ihmisoikeuksien ja ympäristön puolesta kamppailevien ihmisten pitäisi enemmän ja tarkemmin osata erottaa uskonnollinen ja poliitinen islam. Eikä missään nimessä ratkaisu ole rasistisen ja fasistisen äärioikeiston rinnalla toimiminen. Ramezanin mukaan islamismi polkee ihmisoikeuksia myös Euroopassa, eikä – hänen suureksi pettymyksekseen – vasemmistokaan pyri tätä tarpeeksi voimakkaasti estämään.

* * * * * 

Ole hyvä ja kuuntele Kianoush Ramezanin haastattelu tästä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Jutussa on tulkkaus tiivistettynä suomeksi, Ramezani puhuu englantia. 

* * * * * 

Ramezani lähetti tämän tuoreen pilapiirroksen Voimalle ja lisäsi työkielellään ranskaksi, että ”huolimatta islamistien aiheuttamista hankaluuksista, Charlie Hebdo ei muuta julkaisulinjaansa, ja se on jälleen kerran julkaissut Muhamedin kuvia.”

Musteiset rauhankyyhkyt vapaan sanan puolesta. ”Malgré les menaces des islamistes, Charlie Hebdo n’a pas changé sa ligne éditoriale et encore une fois publié les dessins de Mahomet.”

Pilakuvan vihainen miekanheiluttaja ei tietenkään ole Muhamed, vaan Iranin totalitarismin symboli, väkivaltaa lietsova islamistipappi.

Voima on haastatellut aikaisemmin Charlie Hebdoon, islamismiin ja sananvapauteen liittyen Zineb El Rhazouita, otsikolla Pelko on suurin vankila. Charlien Hebdon toimittaja El Rhazoui jäi henkiin, koska oli iskun aikaan käymässä kotonaan Casablancassa. Marokkolaissyntyinen nainen El Rhazoui on uhattu moneen otteeseen tappaa, koska hän kirjoittaa islamismia kritisoivaan Charlie Hebdoon. Hän pakenee terroristeja edelleen.

Kuten El Rhazoui, myös Ramezani on erittäin huolissaan naisten asemasta. Ramezani haluaa puolustaa naisia, eikä ajattele etteikö naisten asema kuuluisi hänelle vaikka hän on mies. ”Naisten aseman parantuminen auttaa myös miehiä”, hän sanoo Voiman tallenteessa.