Kukkaisruoska-albumissa on tarinoita tarinoiden sisällä.

SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Sarjakuvataitelija Jiipu Uusitaloa kiinnostavat vallan rakenteet niin teoksissaan kuin arkielämässään

Jiipu Uusitalo purkaa valtasuhteita sarjakuvissaan ja arkielämässään.

Lukuaika: < 1 minuutti

Sarjakuvataitelija Jiipu Uusitaloa kiinnostavat vallan rakenteet niin teoksissaan kuin arkielämässään

Kukkaisruoska-albumissa on tarinoita tarinoiden sisällä.

Kaikki vallan muodot perus­tuvat rankaisuvaltaan”, analysoi sarjakuvataiteilija Jiipu Uusitalo. Hän tekee albumisarjaa vallan eri muodoista. Ensimmäinen osa, Kukkaisruoska – Sarjakuvia rankaisu­vallasta (2019) käsittelee kuolemanrangaistusta, karkotusta, vankeutta ja sovitusta. 

Uusitalo on koulutukseltaan kuva­taideopettaja, mutta näkee itsensä enemmän rinnallaoppijana. Paljon tietoa sisältävien sarjakuvien tekeminen on tapa oppia. 

”Kun opin itse, siitä voi siirtyä jotain muillekin. Pyrin sarjakuvillani osoittamaan, kuinka rakenteet toimivat ja kuinka ne voisivat toimia toisinkin.”

Kukkaisruoskan taustatyössä yllätti, miten kiinnostuneita monet oikeusoppineet olivat sovituksesta rangaistuksen muotona. 

mainos

”Jos sovitus on mahdollista, sitä pidetään parempana kuin muita rangaistuksia niin uhrin, tekijän kuin yhteisönkin kannalta. Tämä antaa toivoa yhteiskunnan muuttumisesta. Sovitusta käytetään jo esimerkiksi erilaisissa anarkistitapahtumissa, joissa ei haluta turvata ulkopuoliseen järjestysvaltaan.”

Rahan valtaa käsittelevä albumi ilmestyy tänä vuonna. 

”Raha on velkasuhde. Se syntyy velkana ja on velkaa. Raha myös kytkee ihmiset velan kautta toisiinsa epätasa-arvoisiin suhteisiin: Globaalilla tasolla rikas pohjoinen kyykyttää köyhää itää ja etelää. Yhteiskuntien sisällä omistava luokka kyykyttää niitä, jotka tekevät heille töitä ja niitäkin, jotka eivät pysty työskentelemään.” 

Raha ei ole pahasta, mutta rahajärjestelmää pitää muuttaa. 

”Raha on myös mahdollistaja. Se siirtää arvoa kätevästi, ei vaihtokauppaan kannata palata. Mutta nykyinen rahajärjestelmä, jossa yksityiset pankit myöntävät rahaa velkana ja pyörittävät globaalia kasvutaloutta, tuhoaa kohtalokkaasti elämää maapallolla.”  

Anarkismi on Uusitalolle tärkeä filosofinen aate. Hän purkaa valtarakenteita kaikkialla arjessaan. 

”Lähisuhteissani pyrin tiedostamaan sisäistämiäni haitallisia valta-asetelmia luovia toimintamalleja ja olemaan toistamatta niitä. Tapahtumia järjestäessäni pyrin järjestämään esimerkiksi lapsiparkin, jotta mahdollisimman monet voisivat käytännössä osallistua.”

Uusitalo kuvittaa arkeaan Tajukankaan kutoja -sarja­kuva­blogissaan. Myös kommuunielämää kuvaavan Kukkaisruoskan tarinoissa on paljon itse elettyä surrealismiin ja liioit­teluun verhottuna.