Helsinki Pride -viikolla Elokapinan ryhmä poseerasi näyteikkunassa ”H&M conciousness” -kylttien välissä Aleksanterinkadulla. Kuva: Elokapina/Ella Horko

Aktivismi, IlmastokriisiKuvat Matti Ikonen ja Elokapina/Ella Horko

Elokapina kutsuu kristittyjä toimimaan ilmaston ja luonnon pelastamiseksi

Lokakuun alkuviikoksi Elokapina eli Extinction Rebellion julistaa Suomessa Syyskapinan hallituksen passiivisuutta vastaan. Kristittyjen Elokapina järjestää kansalaistottemattomuuden ohella lokakuussa ilmastomessun Temppeliaukion kirkossa.

Lukuaika: 2 minuuttia

Elokapina kutsuu kristittyjä toimimaan ilmaston ja luonnon pelastamiseksi

Helsinki Pride -viikolla Elokapinan ryhmä poseerasi näyteikkunassa ”H&M conciousness” -kylttien välissä Aleksanterinkadulla. Kuva: Elokapina/Ella Horko

Luomakunta on uhattuna, siksi ympäristöliike Elokapinan yhteyteen perustettiin kesällä Kristittyjen Elokapina, joka kutsuu kristittyjä toimimaan ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Elokapina vaatii hallitusta kertomaan totuuden ilmastohätätilasta ja toimimaan nyt, jotta ilmastoneutraalius saavutetaan 2025. He nojaavat Raamattuun: ”Älkäämme rakastako sanoin ja puheessa, vaan teoin ja totuudessa (1. Joh. 3:18).”

Näyteikkunassa poseerannut Arttu Lindroth tovereineen sai kyydin putkaan. Kuva: Elokapina/Ella Horko

Yksi liikkeen aktiiveista, teologian opiskelija ja Helsingin hiippakuntavaltuutettu Arttu Lindroth, 27, liittyi helmikuussa Elokapinaan. Ahdistus pahenevasta ilmastokriisistä oli Lindrothille liikkellepaneva voima. ”Päätin kirkolliskokousvaalien jälkeen ryhtyä toimimaan jossain ympäristöjärjestössä. Elokapinan vaatimukset ovat tiukkoja ja keskittyvät vaatimaan systeemin tasolla ja nopeasti tapahtuvia päätöksiä. Koin että Elokapina on tosissaan. On tärkeää, että toiminnan mahdollisuus on jokaiselle tarjolla. Se antaa toivoa.”

Perehdytyksessä hän sai kuulla Ison Britannian Christian Climate Actionista (CCA), joka on osa kansainvälistä elokapinaliikettä, Extinction Rebellionia. CCA muistuttaa, että kristityt ovat keskeisessä roolissa ympäristöongelmien ratkaisemisessa.  Toimintaa on Britannian ja Suomen lisäksi myös Belgiassa, Saksassa, Australiassa ja Sveitsissä. Uusi ympäristötoiminnan muoto vaikuttaa levinneen protestanttisten ja reformoitujen kirkkojen alueella. Toisaalta XR-ryhmiä on perustettu juutalaisille, muslimeille ja buddhalaisillekin.

Luterilaisessa Suomessa tavoitteena on vaikuttaa yhteiskunnan lisäksi myös kirkon toimintaan. Evankelisluterilainen kirkko omistaa 8000 rakennusta ja 168 000 hehtaaria metsää. Se on sitoutunut hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä.

mainos

Kristinuskon eri tulkinnoissa painotetaan valtavan erilaisia asioita. Kristilliseksi itsensä nimeämä poliitikko voi kiistää ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen. Raamatusta voi poimia perusteluja niin anarkismille kuin äärikonservatiivisuudellekin.

Lindroth ei näe kansalaistottelemattomuuden ja kristillisyyden välillä ristiriitaa, päinvastoin: ”Evankeliumeissa kerrotaan miten Jeesus toimi: kaatoi rahanvaihtajien pöydät, oli rebel ja kansalaistottelematon. Jeesus myös paransi sapattina ja rikkoi näin juutalaista lakia. Uskon, että hyvää kuuluu tehdä, vaikka joku yhteiskunnallinen sääntö sitä estäisikin.”

Kansalaistottelematon on valmis kohtaamaan maallisen lain seuraukset. Lindroth oli Helsinki Pride -viikolla liimattuna näyteikkunaan H&M:n pikamuotia ja pinkkipesua kritisoineessa mielenilmauksessa viiden toverinsa kanssa.

”Näyteikkunassa oli mukava olla, kun kadun toisella puolella oli mielenosoitus tukena. Meidät irrotettiin ja poliisi vei putkaan Kisahallille, mutta emme saaneet edes sakkoja. Tämä oli elämäni ensimmäinen kerta, kun olin poliisin kanssa tekemisissä. ”

Kiinniotettuna Lindroth lauloi virttä Jumalan armosta.

”Meitä oli kolme samassa putkassa. Olimme muutaman minuutin yhdessä ennen kuin meidät vietiin erikseen kuultaviksi. Ennätin Amazing Gracen ensimmäisen säkeistön veisata siinä yksin ollessa”, Lindroth muistelee.

”En ole ehkä stereotyyppinen, mutta ehdottomasti kuitenkin uskis”, Lindroth kuvailee itseään. Kuva: Matti Ikonen

Papiksi opiskeleva Lindroth on valmis myös lokaan ja kyseenalaistamiseen. Turvapaikkamielenosoituksessa niskuroinnista sakot saanut pappi herätti keskustelua kirkon piirissä, ja pappien tekemiä rikoksia on listattu Helsingin Sanomissa.

Lindroth on huolissaan aktivismin luoman maineen vaikutuksista työn saantiin tulevaisuudessa, mutta: ”Teen sitä mikä on oikein ja periaatteiden mukaista. Tällä tavalla seuraan Jeesuksen sanomaa: Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua.

Syyskapina ja sen kapinakeskus Senaatintorilla 1.-7.10. Iso mielenilmaus ”Hätäjarrutus” Helsingissä Rautatientorilta 3.10 klo 13. Ilmastomessu Temppeliaukion kirkossa 25.10.

  • 1.10.2020
  • Kuvat Matti Ikonen ja Elokapina/Ella Horko