Transhenkilöiden oikeuksia ajettiin Helsinki Pridella kesällä 2019. Kuva: Hanna Linnove

Aktivismi, Seksuaali- ja sukupuolivähemmistötKirjoittanut Antti KurkoKuvat Hanna Linnove

Joukkorahoituksella kerätään varoja transaktivistien kouluttamiseen

Uusi järjestö haluaa lähettää aktivisteja järjestyksenvalvonta- ja ensiapukursseille sekä tarjota koulutusta monenlaiseen vaikuttamiseen.

Lukuaika: < 1 minuutti

Joukkorahoituksella kerätään varoja transaktivistien kouluttamiseen

Transhenkilöiden oikeuksia ajettiin Helsinki Pridella kesällä 2019. Kuva: Hanna Linnove

Sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja asemaa edistävä Trans ry on käynnistänyt joukkorahoituskampanjan tukeakseen erityisesti nuorten transaktivistien yhteiskunnallista osallistumista. Tämän vuoden kesäkuussa perustettu Trans ry on uusi järjestö ilman vakituisia tuloja.

Mesenaatti.me-sivustolla sijaitseva kampanja kulkee nimellä #MeidänÄäni. Yhdistys toivoo, että joukkorahoituskampanjan avulla voidaan auttaa transihmisiä saamaan äänensä kuuluviin ja tukemaan vaikuttamistyötä.

”Transihmiset ovat itse oman elämänsä ja omien tarpeidensa parhaita asiantuntijoita, ja heidän äänensä ovat ensisijaisen tärkeitä heitä itseään koskevissa asioissa”, Valo Inkinen Trans ry:stä perustelee kampanjan käynnistämistä.

”Aktivismin keinoin on tärkeää pyrkiä vaikuttamaan kaikkiin niihin epäkohtiin, jotka liittyvät transihmisten yhteiskunnalliseen asemaan, turvallisuuteen ja hyvinvointiin,” Inkinen jatkaa.

mainos

Kerätyillä varoilla on tarkoitus esimerkiksi tukea taloudellisesti aktivistien osallistumista järjestyksenvalvonta- ja ensiapukursseille, joilla helpotetaan mielenosoitusten ja yleisötilaisuuksien järjestämistä.

Yhdistys suunnittelee lisäksi  valmennuskoulutusten järjestämistä. Koulutuksessa opetellaan mielenosoitusten järjestämistä, hyvien kannanottojen ja mielipidekirjoitusten tekemistä sekä syrjintään puuttumista koulu- ja työyhteisöissä.

Mikäli kampanja onnistuu keräämään lahjoituksia yli odotusten, voi järjestö palkata koordinaattorin määräaikaiseen työsuhteeseen.

Järjestö ajaa muun muassa sitä, että uudistusprosessissa translakiin sisällytettäisiin myös alaikäisten transihmisten oikeus juridiseen sukupuolenkorjaukseen. Uudessa laissa olisi tarkoitus erottaa juridinen sukupuolenkorjaus ja lääketieteellinen prosessi toisistaan. Juridinen sukupuolenkorjaus koskisi kuitenkin vain 18 vuotta täyttäneitä.

”Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston alkukesästä julkaisema suositus transihmisten medikaalisesta hoidosta on selkeä heikennys hoitojen nykytilanteeseen sen sijaan, että hoitopolkua kehitettäisiin vastaamaan kansainvälisiä suosituksia,” Inkinen esittää.

Suosituksessa hoidontarpeen arviointi tapahtuisi jo terveyskeskuksissa, mikä tarkoittaisi asiakkaan psyykkisen tilan selvittämistä ennen poliklinikalle lähettämistä. Aktivistit epäilevät, ettei pienemmillä paikkakunnilla ole asiaa ymmärtävää henkilökuntaa. He myös pelkäävät suosituksen vaikeuttavan jo ennestään mutkikasta pääsyä erikoissairaanhoidon piiriin.

Kampanja löytyy Mesenaatti.me -sivustolta.

  • 31.8.2020
  • Kirjoittanut Antti Kurko
  • Kuvat Hanna Linnove