YhteiskuntaKirjoittanut Miika Auvinen

Villit teoriat ruokkivat populismia

Lukuaika: 3 minuuttia

Villit teoriat ruokkivat populismia

Salaliitto­teoriat elävät ja voivat hyvin. Nykyisin varsinkin oikeistopopulistista propagandaa levittävillä sivustoilla esitetään poskettomia väitteitä, jotka ruokkivat myös valtavirran poliittista keskustelua. Näin tapahtuu erityisesti Yhdys­valloissa, mutta myös Suomessa.

Varsinkin eurooppalaisille oikeistopopulisteille tärkeä poliittinen lyömäase on islamisaatiolla pelottelu. Aiheesta on puhuttu vihaisten somepalstojen lisäksi myös Suomen eduskunnassa. Teorian mukaan länsimaiden valkoinen väestö koetetaan tarkoituksellisesti vaihtaa muihin kansoihin, varsinkin muslimeihin.

”Väestönvaihtoteoria linkittyy maahanmuuttovastaisten ja oikeistopopulististen puolueiden retoriikkaan. Näkemyksen mukaan on olemassa liberaali eliitti, joka vetelee naruista saadakseen ’puhtaiksi’ kutsutut kansat ja ihmisryhmät korvattua muualta tulevilla ihmisillä. Muutos olisi kuulemma eliitille mieluisa, sillä vaihdettua väestöä olisi helpompi hallita, ja työnantajien tilanne paranisi huonompien työehtojen ja pienempien palkkojen vuoksi”, kertoo tutkijatohtori Niko Pyrhönen etnisten suhteiden ja nationalismin tutkimuskeskuksesta Helsingin yliopistosta.

Salaliittoteoriat eivät aina ole aivan irrallaan todellisuudesta. Niiden taustalla voi olla tosiasioita, oikeita havaintoja tai tutkimuksia, joista tehtävät johtopäätökset ruokkivat salaliitto­teoriaa. Yleisiä ovat epämääräiset ja vaihtoehtoiset asiantuntijat tai vanhentuneet tutkimukset. Tällöin totuuden erottaminen salaliittoteoriasta hankaloituu.

mainos

Salaliittoteoriat näkyvät vivahteina poliitikkojen retoriikassa, esimerkiksi flirttailuna salaliittosanaston kanssa ja somen vastamedialinkityksinä. Huuruisimmat teoriat voidaan muuntaa kevyemmiksi, helpommin uskottaviksi versioiksi, joissa on edelleen kuitenkin salaliittoteorioissa sisällä olevalle kuulijalle mukana kauhukuvien ja pelko­jen koko kirjo.

Näin on käynyt esimerkiksi väestönvaihtoteorian kanssa. Poliitikot eivät suoraan puhu tarkoituksellisesta väestönvaihdosta, mutta vetoavat tilastoihin kantaväestön vähenemisestä ja maahanmuuton lisääntymisestä­. Poliitikot osaavat pukea hämärä­peräisistä lähteistä ammentavat ajatuksensa salonki­kelpoisiksi ja valita aiheensa maanläheisemmin. Poliitikkojen retoriikka vahvistaa oikeistopopulistien ulos­antia.

Eräs esimerkki maailmanlaajuisesta salaliittoteorioiden levittäjästä on Alex Jonesin luotsaama Infowars-sivusto. Sosiaalisen median kanavilta poistettu mediaportaali esittelee toinen toistaan korkealentoisempia salaliittoteorioita. The Liberal Agenda Leads To Horriffic Perversions And Total Helplessness -otsikoidulla videolla möreä-ääninen Jones sekoilee huutaen ja toistaen sanaa ”­liberaalit”.

Videon agendana on mustamaalata seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, ja heitä syytetään lasten kemiallisesta sterilisoinnista. Sivusto on täynnä samanlaisia valistavia videoita ja sillä vierailee miljoonia kävijöitä kuukaudessa.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump viittaa twiiteissään välillä Jonesin ulosantiin, kun taas Jones tukee avoimesti Trumpia. Trump on myös vieraillut Jonesin ohjelmassa ennen presidenttikauttaan.

”Yhdysvalloissa salaliittoteoriat eivät leviä vain pienten uutistoimistojen kautta, vaan myös perinteinen valtamedia uutisoi aiheesta, mikä osaltaan normalisoi salaliitto­teoretisointia”, Pyrhönen ­kertoo.

Pyrhönen käyttää esimerkkinä sitä, kuinka Trump puhuu yhä vaalivilppiasiasta. Trumpin mukaan edellisissä presidentinvaaleissa demokraattien ehdokas Hillary Clinton sai miljoonia lisä-­ääniä maassa laittomasti asuvilta. ”Tarinan uskottavuutta ei aina arvioida edes valtamediassa. Olennaista esimerkiksi Fox News -uutiskanavan kannalta ei ole uutisoidun asian totuusarvo, vaan republikaaneja ja Trumpia hyödyttävän tarinan pinnalla pitäminen. Toisaalta on sekin uutisarvoista, että presidentti jatkaa salaliitto­teoriasta puhumista, vaikka siihen liittyvät faktat on tarkistettu ja väittämät kumottu”, Pyrhönen toteaa.

Salaliittoteorioihin liittyy monia yhteisiä piirteitä. Yksi niistä on ajatus eliitistä, salaisesta taustavoimasta. Nämä eliitin jäsenet vaihtelevat eri selitysmalleissa. Ääri­oikeistolaiset toimijat ovat aina hyödyntäneet uskomuksia juutalaisten salaliitoista. Ny­kyään teorioissa on muodikasta syyttää miljardööri George Sorosin tekemisiä.

Myös tiedevastaisuus yhdistää salaliittoteorioita. Kyseessä voi olla ilmastonmuutoksen kiistäminen tai esimerkiksi teoriat litteästä maasta. Uutena ilmiönä Pyrhönen mainitsee erilaiset vastaekspertit, ”asiantuntijat”, jotka kylvävät epäilyksen siemeniä oikeaa tiedettä kohtaan.

Oikea skeptisyys tarvitsee myös omien näkemystensä haastamista, mutta salaliittoteoreetikko korostaa omia näkemyksiään ja tavoitteitaan. Toki maailmassa on paljon ristivetoja ja monet ryhmät ajavat omaa etuaan. Kun paljastetaan pimeässä olevia valtarakenteita, tiukka faktoihin perustuva journalismi toimii huhuja ja omia tulkintoja paremmin.

Salaliittoteoriat Suomessa

Keskustelupalstat

Suomi24:n salaliittoteoriapalstalla mesottiin 2000-luvun alussa WTC-iskuista, Yhdysvaltojen keskuspankista ja maahan törmäävästä Nibiru-planeetasta. Aiheita siivittivät erilaiset verkkodokumentit, kuten oman liikkeensä synnyttänyt Zeitgeist-dokumentti ja Alex Jonesin varhaisemmat uudella maailmanjärjestyksellä pelottelevat elokuvat. Keskustelut käytiin nimimerkkien suojista, ja foorumilla törmäsi jos jonkinmoiseen hiihtäjään. Foorumi-palsta on yhä käytössä, mutta keskusteluja käydään vähemmän.

Blogit

Teemu Vehkala on yksi suomalaisten salaliittoteoriapiirien voimahahmoista. NWO-havaintoja-blogissa hyökätään poliittista konsensusta vastaan. Vihervasemmistoa, poliittista korrektiutta ja valtavirtapolitiikkaa höykytetään oikeisto-populististyylisesta näkökulmasta. Sävy on julistava ja sisältö rönsyilee. Maailmaa määräilevät milloin Illuminati, milloin juutalaiset. Eräskin väliotsikko kysyy ”Kuka keksi koronkiskonnan?”, ja teksti syöksyy antisemitismin tunkioille.

Räppi

Hip hopin maailmasta nousee -kiihkeää yhteiskuntakritiikkiä. Usein mukana on myös salaliittoteorioita. Esimerkiksi Steen1 ja Jontti ovat räpänneet sala-liitoista ja siitä, kuinka yhteiskunnissa vaikuttaa voimia, joita tavallinen tallaaja ei tiedosta. Lyriikat ovat täynnä perusteltua yhteiskuntakritiikkiä, mutta välillä hypätään villien teorioiden maailmaan. Jontin biiseissä tärkeitä teemoja ovat muun muassa WTC-iskujen ja salaisten valtarakenteiden ympärillä pyörivät teoriat.

Kotisivut

Salaliittoteorioita jakavat kotisivut viittaavat usein kristinuskoon. Esimerkiksi Cutting Edge Finlandin sivuilla on satoja sivuja kristillissävytteistä teoretisointia, asiaa uudesta maailmanjärjestyksestä, avaruusolennoista ja Illuminatin verilinjoista. Fundamentalistikristittyjen kotisivuilla yleensäkin profetiat ja Ilmestyskirjan tulkinnat johdattavat uuden maailmanjärjestyksen jäljille. Demonit, riivaajahenget ja persoonallinen Saatana pyörittävät maailmaa, ja tarkoituksena on järjestää profetioiden antikristuksen valtakunta.

Lisää aiheesta: Rap-artisti Jontin mielipidekirjoitus liittyen Villit teoriat ruokkivat populismia -artikkeliin.