Debatti

Debatti: (Info)sota on sairautta

Lukuaika: 2 minuuttia

Debatti: (Info)sota on sairautta

Uusin Voima-lehti 9/2019 sisälsi Miika Auvisen Salaliittoteoriat Suomessa”- artikkelin missä minut sekä kollegani Kale (ent.Steen1) mainittiin. Harmikseni joudun toteamaan että aiheen käsittely oli monilta osin samoja kaavoja toistava kuin millä tahansa muullakin valtamedialla. Kolmisen vuotta sitten Ylen julkaisemissa, mielestäni premisseiltään arveluttavissa jutuissa paheksuttiin Satakuntalaisen korkeakoulun taiteenalan opinnäytetyötä, jossa inspiraation lähteinä oli käytetty vaihtoehtomedioiden lisäksi minunkin musiikkiani.

Rap-artisti Jontti

Floridan yliopiston Professori Lance dehaven-Smith on osoittanut tämäntyyppisissä artikkeissa viljellyn salaliittoteoria-termin olevan alun perin yhdysvaltojen tiedustelupalvelun “semanttinen ase”, joka on sittemmin popularisoitunut nykyiseen voimakkaita mielleyhtymiä sisältävään merkitykseensä jo 70-luvulta lähtien tarkasti harkitun propaganda-kampanjan avulla. Presidentti John F. Kennedyn salamurhan jälkeen “valtaapitävät” olivat ilmeisesti huolissaan sen suhteen, että tapausta tutkineen Warrenin komissionraporttiin eivät kaikki kansalaiset varauksetta uskoneet.

Amerikkalaisten mediatalojen ja tiedusteluorganisaatioiden harjoittama “sopupeli” käy ilmi myös Gary Webbin traagista tapausta tarkasteltaessa. Webb paljasti 90-luvulla Dark Alliance-artikkelisarjassaan Nicaraguan vastavallankumouksellisten Contrasissien USA:ssa käymää huumekauppaa; toimintaa jolta virkavalta poliittisista syistä vähintään käänsi katseensa ja jota se mahdollisesti myös auttoi ja tuki. Suuret lehtitalot hyökkäsivät Webbin kimppuun etsien agressiivisesti Dark Alliancesta virheitä. Painostuksen alaisena Webbin työnantajat irtisanoivat hänet. Myöhemmin viralliset tutkimukset todistivat Webbin keskeiset argumentit tosiksi. Se ei kuitenkaan auttanut työnsä ja maineensa menettänyttä miestä, joka masentui ja lopulta teki itsemurhan ampumalla itseään huomiota herättävästi kaksi kertaa kasvojen ja pään alueelle. Vuonna 2014 yleisön tietoon tuli vuosia aikaisemmin julkaistu CIA:n sisäinen aikakauslehti missä kiiteltiin maan suuria lehtitaloja yhteistyöstä Dark Alliancen aiheuttaman kohun “hoitamisessa”.

Oli lopullinen totuus tällaisten tapausten taustalla mikä hyvänsä, ajatus journalisteista valtapoliittisia agendoja suojelevina “portinvartijoina” on mielestäni puhdasta totalitarismia.

mainos

Olen pitkälti samaa mieltä Voiman jutun kanssa sen suhteen, että “piilotettuja valtarakenteita” kartoittaessa faktoihin pohjautuva journalismi toimii oletuksia ja mielipiteitä paremmin. Mielestäni tästä ohjenuorasta joidenkin artikkelissa mainittujen julkaisujen toivoisikin ottavan oppia. Artikkelin kontekstin huomioon ottaen on kuitenkin vaikea olla mieltämättä varsin tarkoituksenhakuiseksi sitä, että peräänkuulutetaan faktapohjaista journalismia ja samalla jätetään hienosti tutkittu ja lähteistetty, Suomessa uraauurtava Hannu Yli-Karjanmaan Valtiot ja terrorismi”-kirja kokonaan käsittelemättä. Eipä silti, että muutamia vuosia sitten menehtynyt Yli-Karjanmaa olisi ansainnut, saati varmaan halunnutkaan osakseen lisää mediakohtelua, joka on tehty yksipuolisten, todistusvoimaltaan usein hätkähdyttävän heppoisten valtiollisten narratiivien ehdoilla.

Kunnioittaen,
Jontti
Rap-artisti, HuK

Lisää aiheesta:

Villit teoriat ruokkivat populismia

Lähteet: 

Lance dehaven-Smith: “Conspiracy Theory in America”

Suomen journalistiliitto: “Toimittaja Webbin kohtalo puhuttaa taas”

Kansanuutiset: ”Valtioiden tarjoamaan tietoon luotetaan liikaa” Reilun kymmenen vuoden takainen Hannu Yli-Karjanmaan haastattelu 

Hannu Yli-Karjanmaa: ”Valtiot ja terrorismi” -kirja PDF-muodossa

  • 4.12.2019