Radikaalit käsityöt -sivuston perustajajäsen Maarit Koivisto näkee käsitöiden avaavan mahdollisuuksia itseilmaisulle ja poliittiselle vaikuttamiselle.

AktivismiKirjoittanut Sara Sumelahti

Kannanotto onnistuu myös käsitöillä

Lukuaika: 2 minuuttia

Kannanotto onnistuu myös käsitöillä

Radikaalit käsityöt -sivuston perustajajäsen Maarit Koivisto näkee käsitöiden avaavan mahdollisuuksia itseilmaisulle ja poliittiselle vaikuttamiselle.

Poliittinen vaikuttaminen on mahdollista samalla, kun viettää aikaa rentouttavan harrastuksen parissa. Radikaalit käsityöt -sivustolta löytyy ilmaisia ohjeita muun muassa kanava –ja ristipistotöille, joilla on poliittisesti kantaaottavia merkityksiä.

”Netistä ei löytynyt pysyvää, yhteistä tietokantaa kantaaottaville käsityömalleille, joten halusimme luoda sellaisen. Idea on lähtöisin Anna Kontulalta ja sitä on kehitelty edelleen yhdessä sillä ajatuksella, että joku muukin voisi olla kiinnostunut tekemään käsitöitä, jotka eivät ole konservatiivisia ja sovinnaisia. Sivuston malliohjeita voi käyttää apuna ja inspiraationa”, kertoo yksi sivun perustajajäsen Maarit Koivisto.

Tärkeimpiä teemoja ovat anarkismi, feminismi ja rasisminvastaisuus.

Sivustoa on tukemassa Vasemmistonaiset, mutta kaikki ovat tervetulleita poliittisesta sitoumuksestaan huolimatta, kunhan yhteisiä arvoja kunnioitetaan.

”Tärkeimpiä teemoja ovat anarkismi, feminismi ja rasisminvastaisuus. Näiden teemojen vastaisia käsitöitä emme ota vastaan, vaikka olisivat kuinka radikaaleja ja kantaaottavia”, Koivisto sanoo.

Sivusto on suunnattu vaikuttamisesta kiinnostuneille käsityöharrastajille, mutta ohjeita löytyy myös aloittelijoille.

”Käsityöperinnettä on tärkeää pitää yllä, koska se on osa kulttuuriamme. Se on itseilmaisun keino, mutta myös poliittisten kantojen ilmaisukeino. Se on myös hyvin saavutettava, varallisuudesta riippumaton väline. Sen takia koemme sen tärkeäksi. Käsitöiden kautta voi myös valmistaa tarvitsemiaan esineitä. Omat ohjesivuni keskittyvätkin käyttöesineisiin, kuten vaatteisiin ja patalappuihin”, Koivisto kertoo. Hänen ohjesivuiltaan on esimerkiksi löydettävissä kantaaottava Kirkkovene-kuukupin säilytyspussi.

”Erilaiset naisten asemaan tai sukupuoliseen tasa-arvoon liittyvät ideologiat ovat suurimmat vaikuttajat omille töilleni. Olen kiinnostunut myös historiallisista käsitöistä, kuten kansallispuvun kuvioinneista. Sivuilta ei löydy toistaiseksi ohjeita näille, mutta ehkä jossain vaiheessa laitan ohjeita näistäkin”, sanoo Koivisto.

Tarkoituksena on luoda sellainen kanava, jossa pääsee jakamaan ohjeita matalalla kynnyksellä.

Vaikka ideaa on lähdetty alun perin työstämään Vasemmistoliton keskustelufoorumilla, Koivisto vakuuttelee, että tarkoitus on kuitenkin muodostaa kanava, jossa kaikki pääsevät tutustumaan ilmaiseksi ohjeisiin, ja myös jakamaan omia ohjeitaan.

”Halusimme luoda ohje –ja ideapankin kaikille, joita käsitöiden edustamat yhteiset arvot kiinnostavat. Tarkoituksena on luoda sellainen kanava, jossa pääsee jakamaan ohjeita matalalla kynnyksellä. Yritimme itse etsiä netistä sellaisia ei-sovinnaisia malleja, ja kun niitä ei löytynyt, niin päätimme suunnitella itse.”, hän kertoo.

”Meille on tärkeää se, että tarjoamme ohjeet ilmaiseksi ja ilman, että sivustolle täytyisi kirjautua. Sivusto on nyt toistaiseksi vuoden pystyssä, mutta katsotaan missä määrin tämä alkaa kiinnostaa ihmisiä”.