Kuvituskuva: David Gabrić, Unsplash

YhteiskuntaKirjoittanut Jari TamminenKuvat David Gabrić, Unsplash

Huumeet haltuun laillistamalla

Tutkija Miina Kajos laillistaisi kaikki huumausaineet, jotta niihin liittyvät ongelmat saataisiin säätelyn piiriin.

Lukuaika: < 1 minuutti

Huumeet haltuun laillistamalla

Kuvituskuva: David Gabrić, Unsplash

Tutkija Miina Kajos laillistaisi kaikki huumausaineet, jotta niihin liittyvät ongelmat saataisiin säätelyn piiriin.

Kannabis on alkoholin ja tupakan ohella suosituin päihde Suomessa. Näin osoittaa toukokuussa julkaistu ­Global Drug Survey. Sen mukaan kannabista seuraavat suosiossa amfetamiini, LSD ja huumaavat sienet. Yhdysvalloissa tunnetusta opioidikriisistä ei edelleenkään näy Suomessa merkkejä.

Kyselyn toteuttamiseen osallistuneen tutkijan Miia Kajoksen mielestä parasta tapa hoitaa huumeisiin liittyvä ongelmia olisi huumeiden täysi laillistaminen. Siten ne tuotaisiin pois lain pimeältä puolelta ja sääntelyn piiriin.

”Sääntelyn kautta olisi mahdollista valvoa muun muassa ikärajoja, torjua harmaata taloutta sekä valvoa laatua”, Kajos toteaa.

Huumeisiin liittyvää syrjäytymisen stigmaa voitaisiin lieventää ainakin poistamalla käytön rangaistavuus sekä meillä että maailmalla. Näin huumeiden käytön ja huumesotien syrjäyttävät vaikutukset ja ihmisiä ja ympäristöä tuhoavat piirteet saataisiin aisoihin.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Kannabista on viime vuosina vapautettu monessa maassa. Myös Suomessa sen vapauttamista vaaditaan parhaillaan muun muassa Kannabis lailliseksi! -kansalaisaloitteella. Niin ikään A-klinikkasäätiö ja Positiiviset ry ajavat käyttörangaistuksen poistamista kannabiksen ohella muidenkin huumeiden kohdalta.

”Kun nyt monet päihdejärjestötkin haluavat uusia 20 vuotta vanhan huume­strategian ja kyseenalaistaa käyttörikoksen, olisi minusta aika kunnianhimotonta rajata asia kannabikseen. Mutta tämä ei ehkä ole realistinen tavoite seuraavassa hallitusohjelmassa”, Kajos linjaa.

Global Drug Surveyn tuloksien perusteella päivitettiin tietoja suomalaisista huumeiden käyttäjistä. Vastaajista lähes 60 prosenttia käy palkkatöissä ja tutkimus vahvisti aikaisempia arvioita siitä, että iältään huumeiden käyttäjä on useimmiten noin 20–30-­vuotias.

Anonyyminä verkkokyselynä toteutettu tutkimus perustuu vastaajien omaan aktiivisuuteen ja on sen myötä vääristynyt verrattuna satunnaisotokseen perustuviin tutkimuksiin. Kajoksen mukaan tulosten perusteella voidaan silti tehdä joitain arvioita käyttäjistä ja käyttökulttuurista.

  • 10.6.2019
  • Kirjoittanut Jari Tamminen
  • Kuvat David Gabrić, Unsplash