RuokaKirjoittanut Miia VistiläKuvat Hanna Linnove

Alkoholittomuus jäi päälle. Sarjakuvataitelija Emmi Valve nauttii elämästä ilman alkoholia

Sarjakuvataiteilija Emmi Valve kokeili millaista on elämä ilman alkoholia. Vuodessa kaveripiiriä vaihtui ja jaksaminen lisääntyi.

Lukuaika: 2 minuuttia

Alkoholittomuus jäi päälle. Sarjakuvataitelija Emmi Valve nauttii elämästä ilman alkoholia

”Jos haluaa lopettaa, niin kannattaa pohtia todella rehellisesti mitä tarpeita se alkoholin käyttö tyydyttää. Ne tarpeet eivät katoa holittomuuspäätöksen myötä minnekään, joten pitää keksiä millä muilla tavoilla ne voi täyttää”, porvoolainen sarjakuvataiteilija Emmi Valve kiteyttää.   

Vuoden vaihtuessa hän on ollut vuoden ilman alkoholia. Aiemmin sitä kului ainakin pari kertaa viikossa ­useampi annos kerrallaan. 

”Olin miettinyt lopettamista jo ­useasti aiemmin, terveys- ja muista syistä. Tärkein syy lopettamiselle oli, että alkoholi laskee mielialaa ja sen vaikutus kestää useita päiviä, paljon humalaa pidempään.” 

Kulttuurialan arjessa yhdelle viikolle saattoi osua seitsemänkin tapahtumaa, joissa tarjottiin alkoholia. 

”Päätös syntyi joulun ja uuden vuoden välipäivinä. Olin sitä ennen juonut alkoholia monena päivänä peräkkäin tilaisuuksissa, joissa se ikään kuin kuului asiaan ilman että oikeasti olisin halunnut. Olisi rasittavaa miettiä joka kerran erikseen juodako vaiko ei, joten päätin kokeilla, miltä tuntuisi olla kokonaan ilman.”

Valve jatkoi käymistä samoissa tapahtumissa, mutta joi esimerkiksi alkoholitonta olutta. 

”Jatkoin ensin sosiaalista elämää, jota minulla oli ollut mutta ilman alkoholia. Vähitellen etsin toisenlaisia menoja. Useimmille on todennäköisesti helpompaa, jos alkoholin käyttö liittyy tietynlaisiin sosiaalisiin ­tilanteisiin, alkaa ensin käydä erilaisissa tapahtumissa ja palailla vasta myöhemmin vanhoihin kuvioihin uusien tapojen vakiinnuttua.” 

Valveen elämä muttui paljon vuoden aikana. 

”Alkoholittomuus toi lisää energiaa­, tietynlaiset väsyneet päivät jäivät pois. Panostin tämän energian omaan hyvinvointiini, tapoihin joiden avulla voin paremmin ja saan lisää energiaa. Aloin syödä terveellisemmin ja etsin aktiivisesti tapoja palautua paremmin.”

Nyt Valve joogaa ja meditoi. Ja käy paljon ulkona. 

”Käyn tapahtumissa, kuten keikoilla, teatterissa, avajaisissa ja luennoilla, koska kaipaan rentoutumista ja hauskanpitoa. Sitten taas konkreettista fyysistä ja henkistä mielihyvää, eli ihan puhtaita kiksejä haen esimerkiksi yin-joogasta, rentoutuskellunnasta ja sound healingista.”

Valve muistuttaa mielihyvän eri muodoista: 

”Moni ajattelee että raittiina vaan istuu kotona ja on onnellinen teekuppinsa kanssa. Kun tuleekin tarve saada vahvoja säväreitä jostain, ajatellaan että ollaan epäonnistuttu. Vaikka on ihan okei ja luonnollista haluta myös välitöntä mielihyvää, eikä vain pitkäjänteisen työskentelyn ja pidättäytymisen kautta saavutettavaa hidasta mielihyvää.”

Kaikki muutokset vuoden aikana eivät olleet mukavia. Sosiaalinen elämä muuttui ja välillä oli yksinäistä. 

”Kaveripiirini vaihtui. Kun en enää käynyt tapahtumissa, joiden ainoa sisältö on alkoholi, jotkut ihmiset ja menot jäivät pois. Oli vähän surullista huomata, että joidenkin kanssa yhteistä oli ollut vain yhteinen kantabaari. Mutta samalla lähennyin sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa jaan nykyisin minulle tärkeitä asioita. Oli hienoa huomata, että sellaisia ihmisiä oli jo valmiiksi tuttavapiirissä, kun aloin kertoa uusista kiinnostuksen kohteistani.” 

Valve juo edelleen – nyt mocktaileja.  

”Join aluksi paljon alkoholitonta olutta, myös kotona, mutta nykyään yleensä vain baarissa. Jos olen oikeassa cocktailbaarissa, jolla on mocktaileja listalla, niin tietysti tilaan niitä.”

Valve tekee mocktaileja myös kotona. Hän kerää reseptejä ja kehittää niitä itsekin. 

”Oli helppoa siirtyä mocktailehin, kun oli jo valmiiksi drinkkien tekoon liittyviä tavaroita kotona. Mutta aloittelija pärjää pitkälle shakerilla.” 

Lue täältä Emmi Valveen vinkit uuden vuoden alkoholittomiin juomiin.

mainos