Yhteiskunta

Leirien maailma

Lukuaika: < 1 minuutti

Leirien maailma

Oheinen pakolaisleirin kuvaus perustuu Hagaderan leirin todelliseen karttaan. Hagadera on yksi kenialaisen Dabaabin leireistä, joissa asuu yhteensä yli 235 000 ihmistä.

Kartan kertoma Daharin perheen tarina on kuvitteellinen, mutta leirin toiminnasta kertovat luvut ovat peräisin YK:n pakolaisjärjestön uusimmasta Hagaderan leiriä koskevasta raportista.

Maailmassa on nykyään 65 miljoonaa pakolaista. Merkittävä osa heistä joutuu elämään avovankiloita muistuttavilla leireillä. Neljästä leiristä muodostuva Dabaabin leiri on niistä kaikkein suurin.

Dadaabin neljä leiriä ovat Dagahaley, Ifo, Ifor ja Hagadera. Ensimmäinen leireistä perustettiin jo 1991, kun pakolaiset pakenivat Somalian sisällissotaa. Ifo 2 perustettiin 2011, kun 130 000 pakolaista saapui eteläisestä Somaliasta. Ifossa, Dagahaleyssa ja Hagaderassa asuneet ovat jo saaneet lapsia ja lapsenlapsia, jotka ovat syntyneet ja asuneet koko ikänsä leireissä.

mainos

Hagaderasta on tullut paikka, joka toimii kaupungin tavoin. Paitsi, että talot ovat telttoja.

Kartta on julkaistu aikaisemmin suomen­kielisen Le Monde diplomatiquen numerossa 3/2017. Julkaiseminen perustuu lehtien pitkäaikaiseen yhteistyöhön. Lue tähän liittyvä artikkeli täältä.

Hagadera-1

  • 24.9.2018