Suomalaisissa kotitalouksissa eniten hukkaan heitetään leipää. Festareilla pääsee maistamaan leivästä tehtyä hävikkiolutta; “Don’t waste, get wasted.”
Hävikki- ja kiertotalousfestarit tarjoavat ideoita ja keinoja torjua ilmastomuutosta vähentämällä ruokahävikkiä.
Valtakunnallinen hävikkiviikko huipentuu Helsingissä Hävikki- ja kiertotalousfestareihin lauantaina 15.syyskuuta. Hävikkiruokaan keskittynyt festivaali järjestetään jo kolmatta kertaa. Tänä vuonna tapahtumapaikkana toimii entinen Lapinlahden sairaala.
“Festareiden tarkoitus on nostaa tietosuutta hävikistä ja auttaa ihmisiä löytämään keinoja sen minimoimiseen. Me haluamme tehdä sen hyvässä hengessä, emme syyllistäen”, kertoo Satu Vainio From Waste to Taste ry:n toiminnanjohtaja festaritiimistä.
Ruoka on yksi suurimmista ilmastonmuutokseen vaikuttavista tekijöistä. Omiin ruokailutottumuksiinsa jokainen voi aika helpoin keinoin vaikuttaa itse.
“Sen takia keskitytään ruokahävikin vähentämiseen. Se on kuitenkin kaikille yksi helpoimmista keinoista aloittaa ilmastonmuutoksen torjuminen”, Vainio kertoo.
Hävikki- ja kiertotalousfestarit järjestetään yhteistyössä Betren, Lapinlahden Tilajakamon, Lapinlahden Lähteen sekä hävikkiruokaravintola Loopin kanssa.
Festareiden näytillepanijat esittelevät uusimpia innovaatioita ja jakavat vinkkejä hävikin ja kiertotalouden saralta. Mukana ovat muun muassa Fiksuruoka, Helsieni, Lunchie, Wasted, Liiteri.net, Zero Waste Finland ry, Kodin Kestot ry, Huussi ry, Nollahukka sekä Luonnonvarakeskus Luke.
“Paikan päällä pääsee maistamaan myös Hävikkiravintola Loopin lanseeraamaa hävikkijäätelö Jätelöä ja Wasted hävikkiolutta”, Vainio kertoo.
INFO
Hävikki- ja kiertotalousfestarit 15.9. klo11-18 Lapinlahdenpolku 8.
Ruokahävikkiä syntyy eniten kotitalouksissa. 30% maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy hävikkiin. Jokainen suomalainen heittää jopa 23 kiloa vuosittain ruokaa roskiin. Lähde: www.saasyoda.fi
Valtakunnallinen Hävikkiviikko järjestetään tänä vuonna 10.-16.9.2018