YhteiskuntaKuvat Elsa Piela

Muumit eivät tervetulleita

Miten muumi-ideologiaan sopii aitojen rakentaminen alueelle, jossa kaikki ovat saaneet aiemmin liikkua vapaasti?

Lukuaika: 2 minuuttia

Muumit eivät tervetulleita

Miten muumi-ideologiaan sopii aitojen rakentaminen alueelle, jossa kaikki ovat saaneet aiemmin liikkua vapaasti?

Mitä Tove Jansson sanoisi, jos hän tietäisi, että asukkaiden rakastama ulkoilu­alue aiotaan pilata muumien nimissä?” huokaa eräs karlstadilainen kaupungin tiedotustilaisuudessa marraskuun 29. päivänä.

Keski-Ruotsissa sijaitsevan Karlstadin kaupungin elinkeino­strategi Marian ­Andersson esitteli suunnitelmaa rakentaa Muumimaailma Skutbergetin ulkoilu­alueelle. Häntä kuunteli lähes sata vihaista kaupunkilaista, pää­asiassa vanhempaa väkeä. Muumeja ei näkynyt.

Vänern-järven rannalla sijaitsevalla Karlstadilla on hyvä sijainti matkailun kannalta: sinne pääsee noin kolmessa tunnissa sekä Tukholmasta, Oslosta että Göteborgista. Kannattavuuslaskelmien tekijät uskovat, että Muumimaailmassa kävisi 400 000 ihmistä ja 100 000 autoa kesässä, ja laskelmat ovat raivostuttaneet karlstadilaiset. He eivät halua menettää kaupungin parasta uimarantaa, grillauspaikkaa ja paikkaa, joka valittiin vuonna 2016 Ruotsin parhaaksi lenkkeilyalueeksi.

Nyt Skutbergetin puolustajat järjestäytyvät. Viime kesänä perustettu yhdistys Skutbergets Wenner on avannut nettisivun, ja Facebook-ryhmä on toiminut jo jonkin aikaa. Seuraavaksi perustetaan YouTube-kanava.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Karlstadin torilla kerätään nimiä suomalaisen Muumimaailma Oy:n hanketta vastaan. Paikallislehti Nya Wermlands-Tidningenin nettikyselyyn oli vastannut marraskuun loppuun mennessä 8 659 ihmistä. Heistä 76 prosenttia vastusti Muumimaailmaa.

Lauantaina, joulukuun toisena päivänä järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui 900 ihmistä. He täyttivät Karlstadin torin. Puheenvuoroissa tarjottiin ekoturismia kestävänä ja kannattavana vaihtoehtona Muumimaailmalle. Tilaisuus päättyi taistelulauluun avoimien, kaikkien käytössä olevien rantojen puolesta.

Mikäli Muumimaailma saa rakennusluvan, vastustajat aikovat valittaa päätöksestä Ruotsin lisäksi EU:n tuomioistuimiin. He uskovat käsittelyn kestävän kymmenen vuotta.

”Olemme tottuneet valituksiin”, vastasivat kaupungin edustajat rauhallisina. He myönsivät kuitenkin, etteivät he tiedä, kuinka kauan suomalainen yritys on valmis odottamaan valitusten käsittelyä.

Skutbergetissa on nyt ulkoilualueen lisäksi vaatimaton leirintäalue, jossa voi vuokrata mökin tai yöpyä teltassa. Jos muumit tulevat sinne, he valtaavat suurimman ja parhaan osan rannasta. Ympäri vuoden auki oleva sauna purettaisiin muumien tieltä, ja asukkaiden toivoman jalkapallokentän tilalle tulisi jättiläismainen parkkipaikka. Purjehtijat saisivat purjehtia muualle.

Skutbergetin ystävät pelkäävät, että tämä saattaa olla vasta alkua. Karlstad on suosittu turistikohde, ja hotellit ovat usein täyteen buukattuja. Ehkä ulkoilualueesta nakerrettaisiin seuraavaksi pala luksus-hotellille. Joku oli kuullut huhun sillan rakentamisesta alueen edustalla olevaan saareen.

Tunteet käyvät Karlstadissa niin kuumina, että eräs Skutbergetin suojelija kertoo joutuneensa muuttamaan osoitteensa salaiseksi.

Kuultuaan, että olen suomalainen, useat henkilöt selittävät:

”Emme vastusta muumeja. He ovat tervetulleita Ruotsiin, mutta eivät Skutbergetiin.”

Karlstadiin on syntymässä kansanliike Skutbergetin ulkoilualueen puolesta, ei muumeja vastaan.

  • 22.12.2017
  • Kuvat Elsa Piela