RuokaKirjoittanut Kaisu Tervonen

Hyvän maun asialla

Lukuaika: < 1 minuutti

Hyvän maun asialla

Turkulainen vegaaniruokatapahtuma nojaa nautintoon.

Vegaanibuumi näkyy myös kesän tapahtumakartassa. Vegånia on Turussa tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävä vegaaniruokaan keskittyvä tapahtuma.

Tapahtuman taustalla on kaksi naista. Idea lähti Suvi Kiukaksen pitkäaikaisesta unelmasta. Yhdessä Kiukas ja Roosa Vastamäki perustivat yhdistyksen. Sen suurempaa yritystä taustalla ei ole.

”Me ollaan puhuttu, että lähdetään mieluummin ekana vuonna pienesti liikkeelle ja koitetaan järjestää onnistunut pieni tapahtuma. Toivomme siis, että pystymme jatkamaan tätä tulevina vuosina”, Vastamäki kertoo.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Tapahtumaan on varmistunut ainakin kymmenen ruokamyyntipistettä, niiden mukana Kuori/Roots Kitchen, Vänäk ja Tikitak – sekä muita myyntipisteitä ja ohjelmaa.

Niiden lisäksi muun muassa Turun hittiravintola Kaskis on lupautunut elokuun ensimmäisellä viikolla tarjoilemaan vegaanisen Vegånia-annoksen tai menu­kokonaisuuden.

Vegånia on mukana vegaanitrendissä, jossa nautinto ja hyvät maut ovat pääosassa.

”Taustalla on meidän henkilökohtainen halu nostaa tietoisuutta vegaani­ruoasta siinä mielessä, että se voi olla hyvää ruokaa. Meitä ei tässä tapahtumassa kiinnosta saarnata mistään tai koittaa käännyttää ketään. Me halutaan, että siellä tarjotaan hyvää ruokaa, joka ikään kuin sattumalta on myös vegaanista”, Vastamäki kertoo.

Nautinnon puolesta puhuu myös se, että tapahtuman kanssa yhtä aikaa torin ympäristöön asettuu pienpanimofestivaali Tupa.

”Eli periaatteessa meiltä voi ostaa ruokaa ja mennä juomaan kaljaa heidän puolelleen. Meillä on myös molempina iltoina keikkoja Kirjakahvilan pihalla.”

Syntyjään turkulainen Vastamäki kertoo, että Turun vegaaniruokatarjonta on parantunut etenkin viime vuoden aikana. Myös Turun kaupunki on suhtautunut positiivisesti vegaanitapahtuman järjestäjiin.

”Turkulaisuus näkyy myös nimessä. Se ruotsalainen å on Turussa semmoinen juttu. Ja olemme ensisijaisesti lähestyneet turkulaisia ravintoloita, koetamme nostaa heitä samalla esiin.”

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Vegånia 4.–5.8. Vanha Suurtori, Turku. vegania.fi