MusiikkiKirjoittanut Suvi Auvinen

Barrikadien soundtrack

”Ei me rikota lakii, Suomen laki rikkoo meitä.”

Lukuaika: 2 minuuttia

Barrikadien soundtrack

”Ei me rikota lakii, Suomen laki rikkoo meitä.”

Kymmenen vuotta sitten näytti siltä, että vallankumous nousee Helsingin vallattujen talojen  kellareista barrikadeille hetkenä minä hyvänsä. Palavien autonrenkaiden ja piikkilangalla rajattujen kattojen yllä soivat suomiräpin biitit, joissa ymmärrettiin koettu kurjuus ja siitä kummunut kapina.

Räppäri Avaimen, myöhemmin Asana tunnetun Matti Salon vuonna 2001 julkaistu levy Punainen tiili toimi tämän liikkeen tunnuslevynä. Punainen tiili puhui yhteiskuntaluokista meidän kielellämme, kertoi kokemuksistamme lähiöissä kasvamisesta ja kaveriporukoista, joista muodostui toinen perhe. Suuri osa prekaari-, autonomi-, anarkisti-, eläinoikeus- ja ympäristöliikkeestä kietoutui 2000-luvun alkupuolella Avaimen levyn ympärille muodostuneeseen laajaan liikkeeseen, joka uskoi toisenlaisen maailman koittavan hetkenä hyvänsä ja viskoi tiiliä oman osansa.

Vuonna 2007 julkaistiin kaksi liikkeelle tärkeää levyä, Jontin ja Shakan Rata-äänite sekä Julma Henrin ­Al-Qaida Finland. Mielenosoituksissa Jontin ja Shakan kappale ”Pistä se paskaks” piti yhä useammin lopettaa kesken sen aiheuttaessa massiivista tuhoa ympäröivälle kaupunkitilalle, Al-Qaida Finland sai meidät hokemaan ”kaikki hyvät on köyhiä, sille, sille”. Myöhemmin Spotify sensuroi levyn nimen: nykyään levy löytyy suoratoistopalvelusta nimellä Album name censored.

Vuodesta 2017 on tullut 2000-luvun alun vallankumouksellisille nostalgian vuosi. Niin Jontti ja Shaka kuin ny­kyään Julma H -nimellä keikkaileva Henrikin ovat kymmenvuotisjuhlakier­tueillaan. Avain taas heittää tänä vuonna viimeiset keikkansa koskaan.

mainos

”Koko urani läpi keikoilla on huudeltu Paranoidina eturivissä ’Punaista Tiiltä’. Nyt olen tullut siihen ikään, että uskallan avata vanhan arkun vielä kerran… Ennen kuin laitetaan tupla-lukko hommalle ja heitetään avaimet aurinkoon”, kirjoitti Avain jäähyväiskeikoistaan.

Avaimen keikan liput myytiin muutamassa minuutissa loppuun. Squatti­bileistä Kulttuuritaloon siirtyneen Avaimen jäähyväiskeikan voi nähdä ehkä yhden liikkeen ruumiinvalvojaisina.

Haastattelupyyntöön Asa vastaa, ettei anna haastatteluja, mutta ”vallankumous on käynnissä edelleen”.

Jontti & Shaka:
Rata-äänite 10v. -juhlakiertue
4.10. Club Escape, Jyväskylä
10.11. Olympia, Tampere
15.12. Korjaamo, Helsinki
29.12. Bar Q, Kouvola
30.12. Henry’s Pub, Kuopio
Julma H: AQF10V
13.10.2017 Lutakko, Jyväskylä

Avain: Punainen Tiili
13.10. ja la 14.10. Kulttuuritalo, Helsinki