Yhteiskunta

Kierukan monet mutkat

Lukuaika: 3 minuuttia

Kierukan monet mutkat

Ehkäisyvälineen hinnat vaihtelevat asuinpaikasta riippuen.

Teksti Heli Yli-Räisänen Kuva Ninni Kairisalo

Neljän kaupungin käytännöissä on eroja kupari- ja hormonikierukoita koskien.

Helsingissä kupari- tai hormonikierukan saa ensimmäisellä kerralla ilmaiseksi, sen asennus mukaan lukien. Kun kyse on vaihtamisesta, potilas hankkii itse kierukan, mutta asennus on edelleen maksuton. Helsingin terveydenhoidosta kerrotaan, että kuparikierukka maksaa noin 93 euroa ja hormonikierukka 153 euroa.

Tiinalla (nimi muutettu) oli ollut kuparikierukka viisi vuotta, kun hän meni uusimaan sitä. Se osoittautui yllättävän vaikeaksi.

”Pyysin Helsingin Myllypuron terveysasemalta aikaa lääkärille kuparikierukan vaihtoon, mutta minut ohjattiin ensin keskustelemaan hoitajan kanssa. Puhelimessa hoitaja ehdotti hormonikierukkaa. Kerroin, että hormonaalinen ehkäisy ei sopinut minulle.”

Hoitaja väitti, että hormonikierukan saisi ilmaiseksi. Hän kutsui Tiinan vielä juttelemaan vastaanotolle. Siellä käytiin läpi samat asiat kuin puhelimessa. Hormonikierukkaa suositeltiin taas.

”Kysyttiin myös kysymyksiä, joiden yhteyttä ehkäisyyn en ymmärtänyt: olinko kokenut seksuaalista hyväksikäyttöä.”

Tiina sai lääkäriajan kierukan vaihtoon.

”Lääkärikin suositteli hormonikierukkaa. Ihmettelin, eikö tieto ollut kulkenut hoitajalta.”

Työvälineet puuttuivat, joten lääkäri ei saanut kierukkaa vaihdettua. Tiina ohjattiin Helsingin keskitettyyn ehkäisyneuvontaan. Sielläkin lääkäri ehdotti hormonikierukkaa.

”Sanottiin, että vaihtoa ei tehdä ennen seksitautitestejä. Kävin niissäkin.”

Tiinalla meni puoli vuotta saada kierukkansa vaihdetuksi. Hormonikierukkaa ehdotettiin joka käynnillä.

”Jäi kummallinen fiilis. Suhtaudun luottavaisesti lääkäreihin, mutta miksi kokemustani kyseenalaistettiin? Ohjailuni paikasta toiseen tuntui myös resurssien haaskaukselta.”

Tampereella molemmat kierukat ovat maksullisia. Kuparikierukka maksaa potilaalle saman verran, kuin mitä terveydenhuolto siitä maksaa, 72 euroa. Hintaa ollaan päivittämässä. Ensimmäinenkin kierukka ostetaan itse, mutta asennus on ilmainen. Tampereen kaupungin lasten ja nuorten terveyspalveluiden ylilääkäri Tuire Sannisto kertoo, että syyt kierukoiden maksullisuuteen ovat moninaiset.

”Kierukoiden maksullisuus on ennen kaikkea kustannuskysymys. Kaupunki ei ole osoittanut varoja kierukoiden laajalle ilmaisjakelulle.”

Sanniston mukaan tulevaisuudessa kaupungin toiveena on turvata maksuton kierukkaehkäisy ainakin toistuvasti raskaudenkeskeytykseen ajautuville ja hiljattain synnyttäneille.

Tapauksissa, joissa on vahva sosiaalinen tarve luotettavalle ehkäisylle, kierukkaehkäisy annetaan jo nyt potilaalle ilmaiseksi. Tällaisia tapauksia ovat muun muassa raskas päihteidenkäyttö tai vakavat psyykkiset ongelmat.

”Mielelläni näkisin Tampereella kierukkaehkäisyn ilmaisena myös ensikertalaisille, mutta toistaiseksi priorisoidaan näin.”

Sanniston mukaan kierukoiden hintojen vaihtelut eri kunnissa voivat johtua siitä, että joissain kunnissa tai sairaanhoitopiireissä hinnat on onnistuttu kilpailuttamaan toisia paremmin.

mainos

Turussa ensimmäisen kuparikierukan saa ilmaiseksi. Myös hormonikierukan saa ilmaiseksi siinä tapauksessa, että hemoglobiini on alle 120. Lisäksi 130 turkulaista saa vuosittain ilmaisen hormonikierukan osallistumalla kandiohjelmaan, jossa opetetaan hormonikierukan asentamista.

Turun ehkäisyneuvolan vastuuhenkilön, lääketieteen tohtori Anneli Kivijärven mukaan syy erilaisiin käytäntöihin eri kierukoiden kohdalla on hinnassa.

”Kuparikierukka on edullisempi, tukusta ostettuna 49 euroa. Hormonikierukka maksaa 130 euroa.”

Potilaalle, joka ei saa ilmaista hormonikierukkaa hemoglobiinin takia tai kandiohjelman kautta, se maksaa asennuksineen 62 euroa.

Oulussa ensimmäinen kuparikierukka on maksuton.

“Ilmaisen hormonikierukan saa vain tietyillä indikaatioilla, kuten anemiaan johtavien vuotojen takia”, kertoo Oulun kaupungin lääkäripoolin palvelupäällikkö Liisa Kylmänen.

“Potilas saa kierukan terveysasemalta, ja häntä laskutetaan siitä. Kuparikierukkaa vaihdettaessa sen hinnaksi potilaalle tulee 49 tai 63,54 euroa, mallista riippuen.”

Helsingin keskitetyn ehkäisyneuvonnan vastaava lääkäri Satu Suhonen myöntää vastauksena Tiinan juoksuttamiseen vastaanotolta toiselle, että palveluissa on ehkä parannettavaa, mutta uskoo, että moni on myös tyytyväinen.

”Hormonikierukan ilmaisuudessa on joko hoitajalla tai asiakkaalla tullut muistivirhe, koska jommankumman kierukan saa ilmaiseksi vain ensikertalainen. Hormonikierukka olisi maksanut Tiinalle.”

Miksi Tiina ei päässyt suoraan lääkärille?

”Seksuaaliterveyteen liittyvät esitiedot on oltava kirjattuna ennen toimenpidettä. Asiakas olisi voinut täyttää verkossa esitietolomakkeen ja ottaa sen mukaan lääkärin tai hoitajan vastaanotolle. Hoitaja olisi voinut ohjelmoida mahdolliset laboratoriokokeet ja varata ajan lääkärille.”

Suhonen kertoo, että seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelmassa kehotetaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin arvioimiseen, johon kuuluu kysyminen seksuaalisesta häirinnästä.

”Siinä on kyse asiakkaan parhaasta, mutta olisi toki pitänyt kertoa kysymysten merkityksestä.”

Seksitautitesteihin ohjaaminen perustuu Suhosen mukaan siihen, että seksitaudit ovat yli 90-prosenttisesti oireettomia ja oireet voivat puhjeta gynekologissa toimenpiteessä.

Suhonen kertoo, että hormonikierukka ei ole verrattavissa muihin hormonaalisiin ehkäisyihin.

”Kukaan ei voi etukäteen tietää, mikä menetelmä kenellekin sopii. Hoitajat ja lääkärit voivat vain ottaa kantaa, mikä on kokeilemisen arvoista.”

Suhonen sanoo, että kuparikierukan käyttö on vähentynyt noin kymmeneen prosenttiin kierukoiden kokonaiskäytöstä. Hyvä kokemus kuparikierukasta on hänestä kuitenkin pätevä peruste jatkaa sillä. Asiakkaan aiemman tiedon välittyminen eteenpäin on hänenkin mukaansa tärkeää.

”Isossa kaupungissa henkilökunnan vaihtuvuus on suurta, eri käytäntöjen sisäistäminen ei ole helppoa. Olen varma, että terveysaseman hoitajan tarkoitus oli palvella ja hoitaa asiakas hyvin.”

  • 25.3.2016