Esittävä taide

Tulenarkaa teatteria

Lukuaika: 2 minuuttia

Tulenarkaa teatteria

Teksti Kerttu Matinpuro

Moskovalainen dokumenttiteatteri on kulttuuriministeriön, poliisin ja vuokranantajien hampaissa.

Moskovalaisessa Teatr.doc-teatterissa käy kesäkuun viimeisinä päivinä hulina. Pieni mutta kovaääninen dokumenttiteatteri joutuu muuttamaan. Taas kerran. Teatterin Facebook-sivulla yleisö on kutsuttu osallistumaan performanssiin nimeltä Teatr.doc:in seuraava muutto.

Muutamme taas – kiitos virkavallan ja vuokranantajien – Spartakovskaja-kadulta Maliy Kazenniy -kujalle. Kutsumme teidät ja ystävänne osallistumaan tähän mukaansatempaavaan performanssiin! Tehtävänä on muutamassa tunnissa nopeasti ja laadukkaasti pakata 16 kuutiometriä teatterin kalustoa pakettiautoon. Sen lisäksi, että pääsette työskentelemään käsillänne, teillä on hieno mahdollisuus tutustua, keskustella ja ottaa selfie teatterin dramaturgien, ohjaajien ja näyttelijöiden kanssa!”

mainos

Kesäkuinen muutto on jo toinen saman vuoden aikana. Viime vuoden lopussa kaupungin viranomaiset ilmoittivat keskeyttävänsä teatterin silloisen vuokrasopimuksen syytä kummemmin esittämättä. Teatterissa vieraili myös poliisi, joka evakuoi koko rapun pommiuhan varjolla. Kulttuuriministeriö kutsui teatterin johtajan Elena Greminan puhutteluun, syyttäen teatteria laittomasta elokuvan esittämisestä.

Katsojien ja vapaaehtoisten avulla löydetyssä uudessa tilassa kaikki sujui hyvin siihen asti, kunnes 6. toukokuuta ensi-iltansa sai Greminan ohjaama esitys Bolotnaja-aukion tapaus [Stage-festivaalilla nimellä Bolotnaya Square Case]. Sen teemana ovat vuoden 2012 Bolotnaja-aukion suurmielenosoitukset Putinin uudelleenvalitsemista vastaan.

Ensi-illan jälkeen poliisi ja Venäjän turvallisuuspalvelu FSB alkoivat taas kiinnostua teatterista, ja vuokranantaja ilmoitti irtisanovansa vuokrasopimuksen. Uuteen tilaan muutettin vasta helmikuussa. Ja nyt taas pakataan.

Riippumaton, yksityinen ja voittoa tavoittelematon Teatr.doc perustettiin alunperin vuonna 2002 aivan Moskovan keskustaan, erään asuintalon pohjakerrokseen. Siellä teatteri toimi ensimmäiset 12 vuotta. Toiminta perustuu suurimmaksi osaksi teatteria pyörittävän kollektiivin vapaaehtoispanokseen.

Kokoaan huomattavasti merkittävämmän Teatr.docin näytelmät ovat niittäneet mainetta. Ne puhuttelevat ihmisiä eri puolilla Venäjää, vaikka nämä eivät olisi nähneet yhtäkään esitystä. Teatterin tiloissa on myös järjestetty erilaisia luentoja ja tapahtumia, kuten Pussy Riotiin liittyviä keskusteluja ja hyväntekeväisyystilaisuuksia.

Bolotnaja-aukion tapaus -näytelmän teksti pohjautuu suoriin haastatteluihin, jotka dramaturgi Polina Borodina teki vankilassa istuvien mielenosoittajien sukulaisten ja läheisten kanssa. Niiden pohjalta kirjoitettu dokumentaarinen esitys avaa mielenkiintoisia näkökulmia vangittujen elämään. Näytelmässä käydään läpi aiheita, jotka tulivat tutuiksi vangittujen läheisille ja sukulaisille – miten käyttäytyä oikeudenkäynnissä, kuinka mennä naimisiin tutkintavankeudessa ja mitä karkkeja tuoda vankilaan?

Yhä edelleen moni syytön istuu vankilassa tai odottaa tuomiotaan lailliseen mielenosoitukseen osallistumisesta.

Toukokuun 6. päivästä – mielenosoituksen ajankohdasta – on muodostunut eräänlainen poliittisen vaihtoehdon merkkipäivä ja symboli. Oppositio taistelee sitä vastaan, etteivät tapahtumat jäisi suuren yleisön keskuudessa unholaan. Tähän kiteytyy selvästi myös yksi teatteriesityksen tarkoituksista ja merkityksestä moskovalaiselle yleisölle.


Teatr.docin Bolotnaya Square Case ja 150 reason not to defend our Motherland Korjaamon Stage-festivaaleilla Helsingissä 12.–23.8.

  • 11.8.2015