Teksti Maryan Abdulkarim
Toimittaja seurasi, kuinka Ruotsin feministipuolue sai ensimmäisen edustajansa Euroopan parlamenttiin.
Ruotsalaisen feministipuolueen, Feministisk initiativin eli Fi:n vaalivalvojaiset ovat ennakkoon loppuunmyydyt. Valvojaisten paikkana on entinen väestönsuoja, ja tila on täynnä illan vaalitulosta jännittäviä Fi:n kannattajia sekä yli 60 ennakkoon ilmoittautunutta median edustajaa.
Paikalla on hyvin erilaisia ja eritaustaisia ihmisiä, joita yhdistää usko Fi:hin. Fi:n kannattajista näkyy, keitä puolue edustaa: seksuaali-, sukupuoli- ja etniset vähemmistöt, toimintakyvyltään rajoittuneet, nuoret, kaikki sukupuolet. Tilan edustasta on varattu tilaa pyörätuoleille.
Feministisk initiativ perustettiin Ruotsissa vuonna 2005 tuomaan feminististä näkökulmaa politiikkaan. 2000-luvulla Ruotsin poliittiset puolueet kristillisdemokraatteja ja kokoomuspuolue Moderaternaa lukuun ottamatta määrittelivät itseään feministeiksi. Puolueet eivät kuitenkaan harjoittaneet feminististä politiikkaa, eikä tasa-arvo edistynyt. Syntyi Fi.
Puolueella on kolme puheenjohtajaa: Gudrun Schyman, joka on aiemmin toiminut vasemmistoliiton puoluejohtajana ja Sissela Nordling Blanco sekä Stina Svensson.
Puolue pyrkii edistämään politiikassa feminististä näkökulmaa erityisesti talous-, ilmasto- ja ympäristöpolitiikassa.
Feministiskt initiativin ehdokasasettelussa näkyy vahvasti myös puolueen feministinen, antirasistinen ideologia: joka toinen ehdolle asetettu ehdokas edustaa vähemmistöjä, joka toinen valtaväestöä.
Ensimmäinen eurovaaliennuste julkaistaan kello 20. Sali repeää huutoihin ja taputuksiin, Fi:lle ennustetaan 7 prosentin kannatusta, se on enemmän kuin on tähän asti ennustettu. Tuntia myöhemmin tulevat koululaiskyselyjen vastaukset, jotka vastaanotetaan samanlaisella riemulla: koululaisista peräti 9,9 prosenttia soisi Fi:lle paikan Brysseliin.
Soraya Posti, Fi:n listan ykkösnimi Brysseliin saa jo joiltain kannattajilta onnitteluja. Jännitys on vaihtunut iloksi ja menestyksen juhlimiseksi.
Kysymykseen siitä, vieläkö hänellä on taistelutahtoa jäljellä, Post vastaa: ”Nyt enemmän kuin koskaan, uskon rakkauteen ja sen voimaan. Uskon, että rakkaus voittaa vihan.”
Sama viesti on toistunut Postin viimeaikaisissa viesteissä sosiaalisessa mediassa, hän kannustaa rakkauteen, ei vihaan.
Lopulta tulevat viralliset tulokset, Feministiskt initiativ 5,3 prosenttia! Soraya Post sai kansalta valtuutuksen lähteä Brysseliin ensimmäisenä feministisen puolueensa edustajana.
Kannattajien reaktio on ollut odotettavissa. ”Ut med rasisterna, in med feministerna”, ulos rasistit, sisään feministit -slogan raikaa lujaa ja kauas.
Tämä ei vaikuta poliittiselta puolueelta vaan liikkeeltä.
Taideyliopiston rehtori, sukupuolen ja teatterin tutkija Tiina Rosenberg oli mukana perustamassa Feminististä koalitiota, josta myöhemmin muodostui Feministisk initiativ, feministinen aloite. Rosenbergin mukaan siitä huolimatta, että muut puolueet määrittelivät itseään feministeiksi, tasa-arvo ei edistynyt.
Muilta puolueilta puuttui ymmärrys siitä, miten esimerkiksi etnisyys ja sukupuoli määrittelevät työmarkkinoita sekä aito feministinen toiminta.
Puolueet eivät myöskään tarjonneet ymmärrystä feministisen politiikan tarpeelle.
”Fi muuttaa sitä, miten ymmärrämme yhteiskuntaa ja erityisesti työmarkkinoita”, Rosenberg jatkaa.
Feministiskt initiativ on vasemmistoliberaali puolue, joka ei määrittele itseään vanhan vasemmiston normien mukaisesti. Fi tarjoaa analyysia yhteiskunnan rakenteista, etnisen taustan ja sukupuolen yhteydestä työmarkkinoilla tapahtuvaan syrjintään.
Feministiskt initiativin polku illan vaalivoittoon ei ollut helppo. Puoleen sisällä oli ristiriitoja, joiden selvittäminen vaati työtä. Kamppailua käytiin naiskeskeisen ja intersektionaalisen feminismin välillä.
Intersektionaalinen feminismi ottaa huomioon sukupuolen ohella muun muassa etnisen taustan, luokan, toimintakyvyn sekä seksuaalisen suuntautumisen.
Fi:ssä kamppailun voitti intersektionaalinen feminismi, mikä näkyy Fi:n kannattajajoukoissa. Pelkkä kokemus naiseudesta ei ole yhdistävä tekijä näillä feministeillä.
Rosenberg mukaan perussuomalaisten aikaansaannosta politiikassa on se, että yleinen huoli poliittisilla puolueilla on se, miten saada valkoiset heteromiehet takaisin äänestäjiksi. Sama on huoli on Ruotsissa Sverigedemokraterna-puolueen nousun myötä.
Fi sen sijaan houkuttelee nuoria.
Ruotsissa on puhuttu tänä keväänä feministisestä keväästä. Fi on lähtenyt tekemään feminististä läpimurtoa. Kampanjaa on tehty sosiaalisessa mediassa. Jäsenmäärä on kasvanut hurjimmillaan 200 jäsenen päivävauhtia ja Facebook-sivuilla on kymmeniätuhansia tykkääjiä. Kannattajat levittävät Fi:n postauksia ja kuvia niin Twitterissä, Instagrammissa kuin Facebookissa.
Fi:n sosiaalisesta mediasta vastaava tiimi onkin saanut työstään paljon kiitosta.
Toinen merkittävä osa kevään kampanjaa ovat olleet homepartyt (kotibileet), joita ei nimestä huolimatta aina vietetä kotona.
Gudrun Schyman, puoleen puheenjohtaja onkin ahkerasti osallistunut näihin homeparty-tilaisuuksiin aamusta iltaan, samoin Fi:n yhdeksän eurovaaliehdokasta sekä kaksi muuta puheenjohtajaa eli Sissela Nordling Blanco sekä Stina Svensson.
Pienimmät tilaisuudet ovat olleet ihmisten kotona ja suurimmat ovat vetäneet tuhansia paikalle.
Fi julkaisi myös vaalilevyn, jolle pyydettiin artisteja. Osa artisteista pyysi itse päästä mukaan.
Tukijoiden mukaan Fi on uutta vasemmistoa, feminististä intersektionaalista vasemmistoa, joka ei ole enää miesten määriteltävissä. Fi keskittyy sosiaaliliberalismiin ja on yleisvasemmistoa.
Rosenbergin mukaan Fi on olemassa, koska yleisvasemmistolla on aina ollut mielessään valkoihoinen hetero tehdastyöläinen. Työläismiehet on tärkeä ryhmä, mutta he eivät voi olla koko ryhmä. Tarvitaan ymmärrystä eurooppalaisista työmarkkinoista, prekariaatista, maahanmuuttajanaisten ja miestenkin asemasta työmarkkinoilla, paperittomien tilanteesta, sillä he ovat usein niitä, jotka tekevät huonoilla sopimuksilla huonosti palkattuja töitä.
Antirasismi on voimakas käsite, joka myös on Fi:ssä esillä. Puolueen jäsenet pitävät tärkeänä sitä, että ymmärretään, miten esimerkiksi sukupuoli, ihonväri ja asema yhteiskunnassa kiinnittyvät toisiinsa maailmassa.
Fasismi, natsismi ja populismi ovat jo jonkun aikaa tehneet uutta tuloa. Uusi oikeisto puuhaa Euroopassa omaa fasistien ja rasistien koalitiota. Vastavoimaksi tarvitaan feminististä politiikkaa. Feminismi on fasismin ainoa oikea vastarinta, Gudrun Schyman totesi avatessaan puolueensa EU-vaalikampanjaa Tukholmassa.
Miten Rosenberg kommentoi Fi:n kampanjaa tänä keväänä?
”Fi edustaa tämän päivän politiikka, hyvää työtä on tehty ja ilolla katson heidän kehitystään. Olen iloinen, että feministien aloite etenee. On mahtavaa nähdä, miten paljon mukana on nuoria, naisia ja queer-ihmisiä, ja kuinka agenda moniarvoiseen poliittiseen toimintaan toteutuu kannattajajoukossa. Olen kyllästynyt, että aina puhutaan vähemmistöjen puolesta ilman, että vähemmistöjen edustajat vievät asioita itse eteenpäin. Nyt on eri poliittinen linja.”
Vaalivalvojaisissa tunnelma on katossa, kun Fi:n ensimmäinen meppi Soraya Post puhuu kannattajilleen. Hän puhuu rakkauden voimasta, kampanjasta ja toivosta.
”Tämä on demokraattinen vallankumous”, Post sanoo.
Post puhuu kannattajilleen liikkeessä, joka näyttää isommalta kuin poliittinen puolue. Rumpuryhmä astuu ihmisten eteen rummuttamaan ja ihmiset tanssivat. Välillä huudetaan tuttua slogania: rasistit ulos, sisään feministit.
Feministiskt initiativen puolueohjelma löytyy sivuilta www.feministisktinitiativ.se