HenkilökohtaistaKirjoittanut Mariyan Abdulkarim

Paperiton ehdolle EU-vaaleihin Ruotsissa

Lukuaika: < 1 minuutti

Paperiton ehdolle EU-vaaleihin Ruotsissa

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Maryan Abdulkarim

Olkaa hyvät mediat, siinä teille kohuotsikko, jonka missasitte. Vielä ehtii, vaalit eivät ole ohi!

Mä sitten tykkään Ruotsista, kuten jokainen itseään kunnioittava ja lievää luontaisesti sisäistettyä itseinhoa harjoittava suomalainen. En niinkään pidä lihapullista ja Ikeasta, vaan sikäläisestä aktivistirintamasta. Pari viikkoa sitten Tukholmassa pidettiin yhden viikonlopun aikana kolme isoa tapahtumaa, jotka kaikki käsittelivät rasisminvastaisuutta ja joista kaksi lisäksi feminismiä. Ihan mahtavaa.

Toki ruotsalaisilla on omat ristinsä – poliitikkoja, jotka saavat meidän persut vaikuttamaan lepsuilta, laiton rekisteri romaneista, maahanmuuttopolitiikka, joka loukkaa ihmisoikeuksia vaikkakin, jos rehellisiä ollaan niin, tässä me vedetään se politiikka vielä epäinhimillisemmin.

mainos

Sen viikonlopun aikana puoluekokoustaan pitänyt ruotsalainen Feministisk initiativ (Fi) äänesti muiden asioiden ohella myös EU-vaalien ehdokaslistasta. Jäsenten kannatuksen saaneen listan ykkösnimi on romaninainen, Soraya Post, jonka nimi yhdessä muiden perheenjäsentensä kanssa on myös Ruotsissa viime vuonna kohua aiheuttaneessa poliisin laittomassa romanirekisterissä. Post on romaniaktivisti ja mikäli Fi saa edes yhden ehdokkaan läpi, niin se tulee olemaan Post.

Post ei ole kuitenkaan EU-vaalilistan ainoa nimi, joka herättää toivoa. Koko lista on vaikuttava, ja listalla numero 8 on Amany El Ghareb, palestiinalainen aktivisti miehitetyltä Länsirannalta. Hän on turvapaikanhakijana Ruotsissa. Fin listalle päästessään El-Ghareb teki historiaa ensimmäisenä paperittomana naisena, joka on ehdotettu poliittisen puoleen EU-vaaliehdokkaaksi. Sittemmin El-Gharebille on myönnetty tilapäinen oleskelulupa.

Voiko paperittoman henkilön sitten oikeasti asettaa ehdolle vaaleihin? Ruotsin lain mukaan voi, koska sille ei ole mitään estettäkään. Häntä voi äänestää, vaikka hän itse ei saisi äänestää samoissa vaaleissa. Mitä tapahtuu jos hänet äänestetään Euroopan parlamenttiin? No, paperittomana ja vailla työ- ja oleskeluoikeutta olevana hän ei voisi toimia meppinä, eihän hän voi tehdä muutakaan työtä. Siinä olisi sitten haastetta demokratialle. Fin Ulos rasistit ja sisään feministit -slogan näyttäytyy ehdokasasettelun osalta enemmänkin toimintasuunnitelmana kuin pelkältä iskulauseelta. Se saa myös kaltaiseni puoluepolitiikan suhteen lähes luovuttaneen toivomaan, että EU-vaaleissa saisi äänestää toisen valtion ehdokasta!